Gosforth (Cumbria)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Houghton
Houghton
Den lokale puben ved vegkrysset i sentrum av landsbyen, Ye Olde Lion & Lamb.
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Copeland (Cumbria)
Admin. grevskap:Cumbria
Seremon. grevskap:Cumbria
StatusLandsby (village)
Befolkning1 396 (2011)

Gosforth er landsby, verdslig sogn og valgkrets i nasjonalparkdistriktet Lake District i vestlige Cumbria i nordvestlige England. Landsbyen ligger ved vegen A595 mellom Whitehaven og Barrow-in-Furness. Bosetninger i nærheten er Whitehaven, Egremont, Ravenglass og Wasdale. Den er lokalisert i nærheten av Wastwater, den dypeste innsjøen i England og kun 15 minutter med bil fra landsbyen og stranden Seascale. Jernbanelinjen Cumbrian Coast Line har stasjon i Seascale.[1] Gosforth har i henhold til folketellingen i 2011 en befolkning på 1 396 innbyggere,[2] noe som er svak økning fra 2001 som da utgjorde 1 230 innbyggere.[3]

Gosforth er kjent for sin samling av historiske norrøne kunstgjenstander i og rundt kirken St. Mary's, blant annet Gosforthkorset, det høyeste og eldste norrøne steinkorset i England fra vikingtiden.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Elven Bleng i et åpent og forblåst landskap som er utmerket for fotgjengere. Fra Stockdale Moor med utsikt mot Seatallen og Haycock.

Landsbyen består av en rekke bygninger som er spredt utover i en ujevn blanding av gamle og nye. Den eldste som i dag er rådhus og bibliotek er datert tilbake til 1628.

Gosforth var opprinnelig et jordbruksdistrikt, men holder fortsatt en samling og show for bønder i august hvert år.

Gosforth ligger i et jordbruksdistrikt, en av gårdene er Haverigg Moorside.

Gosforth er en liten landsby som ikke ligger langt fra mange andre byer og landsbyer, inkludert Whitehaven, Egremont, og Ravenglass. Landsbyen ligger nær Wastwater, den dypeste innsjøen i England, i dalen Wasdale. Knapt mer enn femten minutter med bil fra Gosforth ligger badestrendene ved feriestedet Seascale. Årlig er det to idrettshendelser i Gosforth, et løp på ti engelske mil og det assosierte «fun-run», «gøy-løp» som skjer i juni, og et veddeløp på 10 km som skjer den første tirsdagen i september.

Ikke langt fra landsbyen ligger skogen Blengdale Forest som tilbyr utmerket turløyper. Herfra er den en gangavstand til den gamle pakkhestbroa «Monks Bridge» ved Cold Fell. Dalen Bleng ligger nord for landsbyen. Ytterligere et stykke fra Gosforth ligger det privat eide Muncaster Castle med opprinnelse tilbake til 1300-tallet. Det er et slott med store hager som er åpnet for besøkende.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gosforthkorset, det norrøne korset ved kirken i Gosforth.

Gosforthkorset ved kirken St. Mary's er datert tilbake til tidlig middelalder eller vikingtid. Det er hugget ut av rød sandstein, og står smalt og høyt utenfor kirken. Dens utskjæringer viser motiver fra både hedensk norrøn mytologi som kristne motiver. Forskerne mener å se både et kristent kors og en avbildning av den norrøne guden Loke. Korset kan representere en overgangsfase for den en gang tallrike norrøne bosetningen i området, noe de mange norrøne stedsnavnene vitner om.

I kirkegården står også en korktre som ble plantet i 1831. Det er det nordligste i Europa.

I nærheten av kirken ligger Gosforth Hall, i dag et hotell og restaurant, og bygningen ble påbegynt i 1658 av en lokal herre ved navn Robert Copley. Når bygningen ble fullført er usikkert, skjønt dets våpenskjold som henger i baren er datert 1673. Copley, kjent som en gnier, hadde tidligere nektet å betale myndighetene for et våpenskjold og diktet isteden opp sitt eget.

Dr. C. A Parker hevdet i sin bok The Gosforth District at Robert Copley i 1658 bygget «et stort og kjekt hus med frukt- og blomsterhage» og at derav ble huset kalt for Gosforth Hall. Ettersom huset står rett ved kirken er det sannsynlig at det eksisterte tidligere bosetning som ennå ikke er avdekket. I 2005 bestilte de nåværende eierne av Gosforth Hall en mindre arkeologisk utgravning på eiendommen. Det avdekket flere interessante funn, og de forberedende undersøkelsene ble fulgt opp med ytterligere utgravninger som ble påbegynte i 2007.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Network Rail: «Rules of the Route and Rules of the Plan» (PDF), Cumbrian Coast Line
  2. ^ «Parish/ward population 2011»
  3. ^ «Census 2001 : Parish Headcounts : Copeland» Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine., Office for National Statistics

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]