Glomfjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glomfjord
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneMeløy
Postnummer8160 Glomfjord
Areal1,19 km²
Befolkning1 089[a] (2023)
Bef.tetthet915,1 innb./km²
Høyde o.h.111 meter
Kart
Glomfjord
66°48′57″N 13°56′22″Ø

Glomfjord på 1950-tallet

Glomfjord (pitesamisk: Klubmávuodna) er et tettsted og et industristed i Meløy kommune i Nordland. Tettstedet ligger innerst i den 18 kilometer lange Glomfjorden, nord for Svartisen, og er omgitt av høye og bratte fjell som Sfinxen, Selstadtinden, Reben og Glomsteet. Tettstedet har 1 089[1] innbyggere per 1. januar 2023. Fylkesvei 17, også kalt "Kystriksvegen", passerer Glomfjord før den går gjennom Svartistunnelen og sørover langs den nasjonale turistvegen mellom Bodø og Steinkjer. Statkraft har også betydelig virksomhet innenfor kraftproduksjon og forvaltning.

I Glomfjord finnes en rekke produksjonsbedrifter og tjenestetilbydere, deriblant Yara (mineralgjødsel), Industrivisualisering AS, Bilfinger Industrial Services, SINTEF Norlab, Terje Halsan AS, Mowi Norway og Meløy BedriftsService. Renewable Energy Corporation (REC) produserte silisiumswafere for bruk i solceller fram til produksjonen ble nedlagt i 2011. Selskapet Norwegian Crystals gjenopptok produksjonen av silisiumprodukter i RECs tidligere lokaler i 2013, men produserte da kun halvfabrikata (silisiumblokker).

Glomfjord har et rikt kulturliv med kino, sangglade damer i MeSDameS, og Glomfjord Idrettslag, som har forskjellige idrettslige tilbud. Glomfjord alpinsenter er blant Nordlands største skianlegg. Fykantrappa på 1129 trinn er en snarvei opp på fjellet Nedre Naver.

Glomfjord kirke sto ferdig i 1957. Meløy kulturhus ble bygget i 1987. Meløy svømmebasseng ligger i Glomfjord.

Historie[rediger | rediger kilde]

Operasjon Muskedunder[rediger | rediger kilde]

I september 1942 var Glomfjord Kraftverk arena for sabotasjeaksjonen Operasjon Muskedunder (Glomfjordraidet). Tolv kommandosoldater fra England, Canada og Norge ble satt i land fra en fransk ubåt, «Junon», i Bjærangen. Soldatene tok seg over fjellet og utførte en sabotasjeaksjon mot Glomfjord Kraftverks turbinhall og rørgate. Etter aksjonen ga okkupasjonsmakten opp utbyggingen av aluminiumsverket i Glomfjord. Av gruppen på tolv sabotører ble hele åtte tatt av tyskerne like etter aksjonen.

Bare fire av de tolv kommandosoldatene kom seg over fjellet til Sverige. Sju av de arresterte ble sendt til Tyskland, hvor de først var internert i Colditz før de ble sendt til Sachsenhausen og henrettet ved nakkeskudd 23. oktober 1942. Linge-karer var med, Erling Magnus Djupdræt og Sverre Granlund. Granlund berget seg mens Djupdræt døde 24. september etter å ha blitt såret av en tysk bajonett i Fykan-hytta.

En bauta over aksjonen ble avduket ved kraftstasjonen i 1995.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]