Glomfjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Glomfjord
Glomfjord
Glomfjord i 2011
LandNorge Norge
FylkeNordland
KommuneMeløy
Areal1,11 km²
Befolkning1 077[a] (2020)
Bef.tetthet970,3 innb./km²
Høyde over havet111±1 meter
Postnummer8160 Glomfjord

Glomfjord
66°48′57″N 13°56′22″Ø

Glomfjord på 1950-tallet

Glomfjord er et tettsted og et industristed i Meløy kommune i Nordland. Tettstedet ligger innerst i den 18 kilometer lange Glomfjorden, nord for Svartisen, og er omgitt av høye, bratte fjell. Tettstedet har 1 077[1] innbyggere per 1. januar 2020. Fylkesvei 17, også kalt kystriksveien, går i dag gjennom Glomfjord etter at Svartistunnelen ble åpnet for trafikk i 1986. Statkraft har også betydelig virksomhet innenfor produksjon og forvaltning.

I Glomfjord fins en rekke bedrifter, deriblant Yara (mineralgjødsel), Industrivisualisering AS, Bilfinger Industrial Services og Meløy bedriftservice. Renewable Energy Corporation (REC) produserte silisiumswafere for bruk i solceller fram til produksjonen ble nedlagt i 2011. Selskapet Norwegian Crystals gjenopptok produksjonen av silisiumprodukter i RECs tidligere lokaler i 2013, men produserte da kun halvfabrikata (silisiumblokker).

Glomfjord har et rikt kulturliv med kino, sangglade damer i MeSDameS, og Glomfjord Idrettslag, som har forskjellige idrettslige tilbud. Glomfjord alpinsenter er blant Nordlands største skianlegg. Fykantrappa på 1129 trinn er en snarvei opp på fjellet Nedre Naver.

Glomfjord kirke sto ferdig i 1958. Meløy kulturhus ble bygget i 1987. Meløy svømmebasseng ligger i Glomfjord.

Historie[rediger | rediger kilde]

Operasjon Muskedunder[rediger | rediger kilde]

I september 1942 var Glomfjord Kraftverk arena for sabotasjeaksjonen Operasjon Muskedunder (Glomfjordraidet). Tolv kommandosoldater fra England, Canada og Norge ble satt i land fra en fransk ubåt, «Junon», i Bjærangen. Soldatene tok seg over fjellet og utførte en sabotasjeaksjon mot Glomfjord Kraftverks turbinhall og rørgate. Etter aksjonen ga okkupasjonsmakten opp utbyggingen av aluminiumsverket i Glomfjord. Av gruppen på tolv sabotører ble hele åtte tatt av tyskerne like etter aksjonen.

Bare fire av de tolv kommandosoldatene kom seg over fjellet til Sverige. Sju av de arresterte ble sendt til Tyskland, hvor de først var internert i Kolditz før de ble sendt til Sachsenhausen og henrettet ved nakkeskudd 23. oktober 1942. Linge-karer var med, Erling Magnus Djupdræt og Sverre Granlund. Granlund berget seg mens Djupdræt døde 24. september etter å ha blitt såret av en tysk bajonett i Fykan-hytta.

En bauta over aksjonen ble avduket ved kraftstasjonen i 1995.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]