Glomfjord Idrettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Glomgutten.
Glomfjord IL
Glomfjord Idrettslag
Stiftet19. januar 1918
Idrettsgren(er)Fotball
HjemmebaneGlomfjord kunstgressbane
LigaKun aldersbestemte klasser
LandNorge
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Glomfjord Idrettslag, fram til 2011 kalt Idrettslaget Glomgutten, fra Glomfjord i Meløy kommune i Nordland, ble stiftet 19. januar 1918. Klubben har aktivitet innen fotball, håndball og ski, driver idrettsskole og eier Glomfjord Alpinsenter.

Daværende IL Glomgutten hadde sist seniorlag i fotball i 1999. Hjemmebanen i fotball er Glomfjord kunstgressbane.

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Glomfjord Turn- og Idrætsforening ble stiftet i 1918. Navnet ble i 1921 kortet ned til Glomfjord Idrætsforening (GIF). Idrettslaget drev med boksing, fotball, friidrett og turn, men de generelt dårlige tidene og Glomfjord Smelteverks konkurs i 1923, med de følger det hadde for industristedet, gjorde at idrettslaget hadde nokså liten aktivitet i årene fram mot tiårsjubileet i 1928.

25. mars 1928 ble Arbeideridrettslaget Glomgutten stiftet, med boksing, fotball og ski som hovedaktiviteter. Alt et halvt år etter stiftelsen av Glomgutten ble det forhandlet om sammenslåing av de to idrettslagene, men forhandlingene mislyktes, og Glomgutten valgte å knytte seg til Arbeidernes Idrettsforbund (AIF), mens GIF var tilsluttet det borgerlige Norges landsforbund for Idrett. Utover på 1930-tallet førte de to idrettslagene en separat tilværelse. GIF inviterte riktignok Glomgutten til flere idrettsstevner, men det var offisielt forbudt for medlemmene av de to idrettsforbundene å konkurrere med hverandre, og Glomgutten avslo alle invitasjonene.

Fra 1935 endret det politiske klimaet seg noe, og de to idrettsforbundene nærmet seg hverandre. Den samme utviklingen fant sted lokalt i Glomfjord, og i 1939 kunne de to idrettslagene på stedet endelig møtes og konkurrere med hverandre. I 1940 ble AIF og Landsforbundet administrativt samlet til Norges Idrettsforbund, men resten av krigsårene lå den organiserte idrettsaktiviteten i Norge nede. (Se idrettsstreiken.)

I 1946 ble de to idrettslagene i Glomfjord slått sammen og tok navnet Idrettslaget Glomgutten. Den nye klubben tok navnet etter arbeideridrettslaget, men antok stiftelsesdatoen til GIF, som var det eldste av de to tidligere idrettslagene.

Kilder[rediger | rediger kilde]