Molorchus umbellatarum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Glaphyra umbellatarum)
Hopp til navigering Hopp til søk


Molorchus umbellatarum
Molorchus umbellatarum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Molorchus umbellatarum
(Schreber, 1759)
Glaphyra umbellatarum
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Molorchus
Habitat: Skog og hager. Larver oftest i døde greiner av villeple
Utbredelse: Europa
i Norge ved Oslofjorden.

Molorchus umbellatarum er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Det er en sjelden art som til nå er funnet i Østfold og Vestfold i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (5-8 mm), spinkel, mørkbrun trebukk med forkortede dekkvinger. Arten kan bare forveksles med den beslektede Molorchus minor, men kan nokså lett kjennes på at antennenes tredje ledd ikke er spesielt langt, mindre enn halvparten langt som pronotum. Hos M. minor er det omtrent så langt som pronotum. Dessuten er lårene noe mindre kølleformede enn hos M. minor. Antennene er ganske tynne og tydelig lengre enn kroppen. Kroppen er ganske jevnbred. Hodet er forholdsvis stort og bredt, pronotum litt lengre enn bredt, hvelvet med et par sideknøler litt bak midten. Dekkvingene er rødbrune og dekker unde halvparten av bakkroppen, de tynne flygevingene kan ikke foldes inn under dekkvingene og ligger foldet over resten av bakkroppen. Beina er nokså lange, lårene tydelig kølleformede, ellers middels kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i tynne, døde grener av busker og trær i rosefamilien, først og fremst villepletrær. Av en eller annen grunn ser det ut til at den ikke går på dyrkede epletrær. Larveutviklingen tar to år. De voksne billene finnes gjerne på blomster i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa, mot øst til Kaukasus, mot nord til Sør-Skandinavia. I Norge er arten først nylig oppdaget, og til nå bare funnet i Vestfold og Østfold.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]