Hopp til innhold

Glanshettebladbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glanshettebladbille
Nomenklatur
Cryptocephalus nitidus
Linnaeus, 1758
Synonymi
Chrysomela nitida
Chrysomela nitens
Cryptocephalus flavicornis
Populærnavn
glanshettebladbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieHettebladbiller
Økologi
Utbredelse: Europa
finnes i Norge

Glanshettebladbille (Cryptocephalus nitidus) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).[2] Den er utbredt i Europa østover til Volga.

Glanshettebladbille er mellom 3,5-5 mm lang. Kroppen er kort, og butt både foran og bak. Det siste leddet av bakkroppen er synlig bak dekkvingene. Undersiden er noe «oppsvulmet». Den har en metallskinnende glans i en mørkt blåsvart farge på halsskjold (pronotum) og dekkvinger. Hodet er mørkt. Dekkvingene har uregelmessig punktur, ikke ordnet i langsgående rekker. Antennene er trådformet og lange i forhold til hva som er vanlig for andre bladbiller. Beina er helt eller delvis lyse, gule.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten, vanligvis bjørk og løvtrær i vierslekten.

Glanshettebladbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. september 2020. Besøkt 17. september 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 17. september 2020. Besøkt 17. september 2020. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata