Gillingham (Dorset)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gillingham, Dorset)
Hopp til: navigasjon, søk
Gillingham
Gillingham
St. Mary the Virgin-kirken
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: North Dorset
Admin. grevskap: Dorset
Seremon. grevskap: Dorset
Status By (town)
Befolkning 9 323 (2001)

Gillingham er en by i Dorset, England. Den er grevskapets nordligste by, og ligger i Blackmore Vale i distriktet North Dorset. Byen ligger ved jernbanelinjen mellom Exeter og London, og er noen få kilometer fra hovedveien A303.

Det eldste sporet etter menneskelig aktivitet i området er en gravhaug fra steinalderen. Det finnes også spor etter romersk bosetning i det 2. og 3. århundre, men byen ble ikke grunnlagt før i angelsaksisk tid.

Navnet Gillingham er kjent fra det 10. århundre, da det ble brukt i et bycharter. I 1016 er den nevnt i forbindelse med slaget ved Gillingham mellom Edmund II og danene. Domesday Book (1086) nevner den som Gelingham, og andre stavemåter som er kjent er Gellingeham (1130), Gyllingeham (1152) og Gilingeham (1209). Navnet betyr «Gyllas families bosted»; Gylla er et saksisk mannsnavn, og viser antagelig til en lokal leder omkring det 7. århundre.

I middelalderen lå det en kongelig jakthytte i Gillingham, som ble besøkt av blant annet Henrik I, Henrik II og Henrik III. I nærheten lå en kongelig skog hvor det ikke var tillatt for andre å jakte på rådyr. Hytta forfalt, og ble revet av Edvard III i 1369.

Gillingham ble et senter for jordbruk, og fikk Dorsets første skole i 1526. Deler av sognekirken er fra det 14. århundre, men det meste av den er resultatet av ombygging i 19. og 20. århundre. Det finnes en rekke bygninger fra tudortiden i byen. En silkemølle ble grunnlagt i 1769. John Constables maler av den gamle bybroen er utstilt i galleriet Tate Britain.

I 1850-årene kom jernbanen, og dette førte med seg ny industri og velstand. Blant det man produserte var teglsten, ost og såpe, og det ble også startet trykkerier. Mot slutten av det 19. århundre etablerte en av de første britiske produsentene av bensinmotorer i byen.

Under andre verdenskrig vokste byen kraftig, på grunn av belligenheten ved jernbanen fra London. Da London og andre byer ble evakuert i 1940 og 1941 var nemlig Gillingham et av stedene mange reiste til. Selv om mange vendte hjem etter krigens slutt var det også mange som hadde mistet sine hjem i de større byene, og som derfor ble værende. Jernbanen og nærheten til A303 betyr at byen har mange innbyggere som pendler til London.

Edward Rawson, som var første sekretær for Massachusetts Bay Colony, var født i Gillingham.