Hopp til innhold

Gigli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gigli
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår2003
Prod.landUSA
Lengde121 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMartin Brest
ProdusentMartin Brest
Casey Silver
ManusforfatterMartin Brest
MusikkJohn Powell
SjeffotografRobert Elswit
Foran kamera
MedvirkendeBen Affleck
Jennifer Lopez
Christopher Walken
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapRevolution Studios
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Gigli er en film lansert i 2003 som ble skrevet og regissert av Martin Brest. Filmen var originalt en veldig mørk komedie uten noe romantisk bihistorie, men produsentene krevde at manuset ble omskrevet igjennom hele filmprosessen.

Handling[rediger | rediger kilde]

I den endelige versjonen av filmen er Larry Gigli (Ben Affleck) en ydmyk kjeltring som får i oppgave å kidnappe en mentalt tilbakestående, Baywatchbesatt yngre bror av en mektig statlig ansatt aktor i et forsøk på å redde gangsterbossen han arbeider under fra fengsel. Oppgaven viser seg vanskelig for Gigli, så Ricki (Jennifer Lopez), en lesbisk leiemorder blir sendt for å overvåke ham.

Reaksjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen er ansett som en spektakulær fiasko, da den har tjent inn totalt under $4 millioner i løpet av åpningsuken, mens den kostet over $54 millioner å lage. Filmen mottok også mange negative kritikker. I tillegg satte filmen rekord for å ha den største nedgangen i billettsalg i sin andre uke siden statistikken ble opprettet, filmen gikk ned nesten 82% i billettsalg på sin andre uke sammenlignet med sin første.[1]

Denne reaksjonens publikum førte til at filmens navn ble et synonym for «dårlig kvalitet» i en kort periode i sommeren 2003, spesielt på prateprogrammer på TV. Filmen ble trukket fra kinoene i USA etter bare 3 uker (noe som er en av de korteste sirkulasjonstidene for en høybudsjettsfilm igjennom tidene), og den tjente totalt bare $6 millioner i USA og $1 million i resten av verden. I budsjettprosent kommer den på andreplass som største «box-office bomb» noensinne, etter Cutthroat Island, som kostet nesten $100 millioner, men tjente inn $10 millioner.

Selv om filmen i seg selv stort sett ble ansett som sjokkerende dårlig, kan medias oppmerksomhet rundt Affleck og Lopez' forlovelse ha hemmet filmens suksess og rykte enda mer. Det at ingen greide å finne ut hvordan man skulle uttale filmens navn hjalp heller ikke. Filmkritikerne var så gruelig spottende at det ble spekulert rundt hvorvidt de hadde en intern konkurranse for å se hvem som kunne gi den slemmeste omtalen.

En vanlig kritisisme om Gigli er at den er laget for tett rundt filmindustriens praksis i å gjenbruke uoriginale handlingsområder, en dialog full av klisjéer og mye fyllmateriale. Dette, sammen med medias vannvidd rundt skuespillerne, ble alle sett på som en beskrivelse av det såkalte «Giglisyndromet».

Det er antydet (spesielt av filmens hovedrolleinnehavere) at Gigli ikke nødvendigvis er så dårlig som omtalene tilsier, men at den tilfeldigvis ble offer for offentlighetens forakt, på en måte som oppstår med noen års mellomrom. Tidligere eksempler på filmer som har blitt ofre for slikt kan inkludere Himmelporten (1980), Forfengelighetens fyrverkeri (1990), Hudson Hawk (1991), Mot nye horisonter (1992), Den siste actionhelten (1993), Waterworld (1995), Cutthroat Island (1995) og The Postman (1997).

Filmen mottok seks Golden Raspberry Awards i 2003 – Verste film, verste skuespiller, verste skuespillerinne, verste regissør, verste manus og verste par på skjermen. Filmen fikk også en spesiell Razzie-pris i 2004 som «Verste komedie i våre 25 første år». Brukerne på Internet Movie Database har stemt frem filmen til en prominent plass på sidens liste over de «100 verste filmene noensinne».

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Biggest Second Weekend Drops at the Box Office». www.boxofficemojo.com. Besøkt 5. mai 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]