Gibson Brands

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gibson Brands
Offisielt navnGibson Brands
Tidligere navnGibson Guitar Corp.
Org.formPrivat selskap
Etablert1902
DatterselskapEpiphone
Kramer Guitars
Steinberger
Baldwin Piano Company
Eierandel iTEAC
Kramer Guitars
Baldwin Piano Company
Epiphone
dobro
HovedkontorNashville
Tennessee
LandUSA
Produkt(er)bassgitar
gitar
elektrisk gitar
Grunnlegger(e)Orville Gibson
Nettstedwww.gibson.com (en)
Kart
Gibson Brands
36°07′48″N 86°43′33″V
1996 Gibson Les Paul Studio Limited Edition Gem Series

Gibson Brands (inntil 2013 Gibson Guitar Corporation[1]) er en av verdens største gitarprodusenter, med tilhold i USA. Grunnleggeren, Orville Gibson, startet produksjon av mandoliner og gitarer hjemme ved sitt verksted i Kalamazoo i Michigan i 1894. I 1902 startet selskapet Gibson under sitt første navn The Gibson Mandolin-Guitar Co., Ltd og det ble organisert en lokal salgsgruppe for å selge Orvilles instrumenter.

I begynnelsen bygget firmaet mest mandoliner, men også banjoer da interessen for dette instrumentet økte på 1920-tallet. I 1923 forandret firmaet navn til Gibson, Inc., og noe seinere begynte man å produsere gitarer, da de ble populære på 1930-tallet.

På 1920- og 1930-tallet skapte Gibson flere nye trender innenfor gitardesign, og ble den ledende produsenten av såkalte «archtop»-gitarer, særlig modellen Gibson L5. I 1936 lanserte de sin første såkalte «spansk elektriske» modell, ES-150, som regnes som den første kommersielt vellykkede elektriske gitaren. I 1950 kjøpte Gibson opp Epiphone og lot dem produsere billigere varianter av de kjente Gibson modellene. 1952 lanserte Gibson en gitar med solid kropp (altså uten resonanskasse), og denne ble designet i samarbeid med den populære gitaristen Les Paul. Mot slutten av 1950-tallet hadde Gibson utviklet flere nye design, herunder de kjente Gibson Explorer, Flying V og den halvakustiske ES-335. På denne tiden ble «humbucker»-mikrofonene introdusert. I 1961 sluttet de å produsere Les Paul-gitarene og denne modellen ble erstattet av Gibson SG. Mot slutten av 1960-tallet ble imidlertid produksjonen av Les Paul gjenopptatt etter av modellen ble etterspurt av kjente gitarister som Eric Clapton og Peter Green.

I 1974 startet Gibson produksjon i Nashville, og fram til 1984 hadde de produksjon både i Kalamazoo og Nashville, da den gamle fabrikken i Kalamazoo ble stengt og Gibsons virksomhet ble samlet i Nashville.

Andre selskap som eies av Gibson er Kramer og Steinberger (gitarer), Tobias (bassgitar), Baldwin (Piano), Oberheim (effektprosessorer og MIDI-utstyr), samt Slingerland (trommer). Gibson produserer også Gibson-merktede forsterkere. Heritage Guitars er en egen virksomhet som ble startet av tidligere Gibsonansatte som flyttet sammen med Gibson til Nashville. Mange av Gibsons countryinstrumenter, som for eksempel banjoer og fioliner, er samlet hos Gibson Bluegrass Showcase ved Opry Mills Mall i Nashville. Dette er åpent for allmennheten og har en butikk hvor hele Gibsons sortiment er tillgengelig.

Gibson har nå også en fabrikk i Memphis, Tennessee hvor deres Custom Shop-gitarer produseres og selges, samt ytterligere en i Bozeman, Montana, hvor Gibsons akustiske gitarer blir produsert. Gibson lanserte i slutten av 2007 Reverse Flying V

1. mai 2018 søkte Gibson konkursbeskyttelse i USA.[2][3]

Gibsongitarer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Company Overview of Gibson Brands, Inc.» (engelsk). Bloomberg. Besøkt 1. mai 2018. 
  2. ^ Tiffany Kary, Emma Orr (1. mai 2018). «Gibson Files for Bankruptcy in Deal to Renew Guitar Business». Bloomberg (engelsk). Besøkt 1. mai 2018. 
  3. ^ «Gitarprodusenten Gibson er konkurs». VG. NTB. 1. mai 2018. Besøkt 1. mai 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]