Arkebuse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkebuse
Dansk-norske hakebøsser fra sent 1500-tall. Forsvarsmuseet.

Arkebuse (fra fransk Arquebuse, opprinnelig fra tysk Hakenbüchse eller «hakebørse») er et håndholdt skytevåpen med langt løp. Under løpet hadde den ofte en hake (mothake) som ble lagt an mot fast underlag og holdt det kraftige rekylvåpenet stille under skyting.

Historie[rediger | rediger kilde]

Våpenet ble utviklet fra armbrøsten, og ble brukt fra 1200-tallet i den enkleste form som en håndholdt kanon. Fra midten av 1400-tallet ble disse utformet til arkebusen, og nå slik at vi kan kalle disse de første geværer; med tennlås, kolbe og løp. Utover 1500-tallet utviklet de seg til regelrette «håndkanoner» med uvanlig kraftig rekyl, som gjorde at de måtte utstyres med en mothake som ga dem navnet «hakebørse».

De var i bruk fram til tidlig på 1600-tallet, da de ble erstattet for fullt av musketten, som hadde mer moderne tennlåser. I lange tider ofte brukt til henrettelse av dødsdømte fanger, noe vi kjenner igjen i begrepet "å arkebusere".

Utforming[rediger | rediger kilde]

Arkebusen var et grovkalibret våpen der diameteren på løpet kunne være opp til to centimeter og med en vekt som kunne være over 10 kilo.

Hakenbüchse


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • History Channel – Tales Of The Gun: Early Guns (dokumentar)