Arkebuse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkebuse[1] eller hakebørse[2] er et håndskytevåpen med ei hake under børsepipa som blir støttet mot en fast gjenstand for å ta rekylen under avfyring.
Dansk-norske hakebøsser fra sent 1500-tall

Arkebuse (fra fransk arquebuse,[1] opprinnelig fra tysk Hakenbüchse eller «hakebørse»[2]) er et håndholdt skytevåpen med langt løp. Under løpet hadde den ofte en hake (mothake) som ble lagt an mot fast underlag og holdt det kraftige rekylvåpenet stille under skyting.

Historie[rediger | rediger kilde]

Våpenet ble utviklet fra armbrøsten, og ble brukt fra 1200-tallet i den enkleste form som en håndholdt kanon. Fra midten av 1400-tallet ble disse utformet til arkebusen, og nå slik at vi kan kalle disse de første geværer; med tennlås, kolbe og løp. Utover 1500-tallet utviklet de seg til regelrette «håndkanoner» med uvanlig kraftig rekyl, som gjorde at de måtte utstyres med en mothake som ga dem navnet «hakebørse».

De var i bruk fram til tidlig på 1600-tallet, da de ble erstattet for fullt av musketten, som hadde mer moderne tennlåser. I lange tider ofte brukt til henrettelse av dødsdømte fanger, noe vi kjenner igjen i begrepet "å arkebusere".

Utforming[rediger | rediger kilde]

Arkebusen var et grovkalibret våpen der diameteren på løpet kunne være opp til to centimeter og med en vekt som kunne være over 10 kilo.

Hakenbüchse

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • History Channel – Tales Of The Gun: Early Guns (dokumentar)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]