Geværkolbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ulike typer kolber på jaktgevær.

Geværkolbe er bakerste del av et håndskytevåpen, ofte bestående av skjeftet, eller grepet, for håndplassering, og skulderstøtten. Geværkolben kalles også for børsestokk, eller bare stokk. Kolben på en pistol eller revolver består vanlig av bare skjeftet.

En geværkolbe er tradisjonelt laget av tre eller laminert treverk, men i moderne våpen er det vanlig laget av kunststoffer som nylon og glassfiberarmert plast, gjerne med en gummiert overflate for bedre grep. I mer eksklusive våpen nyttes dyrere trematerialer som valnøttstre eller mahogny. Elfenben har også vært brukt eksklusivt.

Geværkolben kan være sammenleggbar eller mulig å folde. Mange geværmodeller og haglevåpen kan brytes, eller åpnes, i overgangen mellom kolbe og løpet. Dette er for lading av våpenet, eller for demontering i forbindelse med transport eller rengjøring. Geværkolbens deler omtales også som forstokken, for delen nærmest løpet, og bakstokken for delen med skulderstøtten. Bakstokken vil på en rekkevåpen ha en kappe, kolbekappe. Kappen skal beskytte kolben om den støttes mot noe. Den kan også ha en myk, gummiert utforming som skal beskytte skulderen mot våpenets rekyl.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]