Hopp til innhold

Geværkolbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulike typer kolber på jaktgevær. A: engelsk, B: pistolgrep, C: svinekam, D: svinekam med Bayersk kinnstøtte, E: svinekam med kinnstøtte, F: Monte-Carlo og Monte-Carlo-kinnstøtte

Geværkolbe, også kalt skulderkolbe eller skulderstokk (engelsk buttstock), er den bakerste delen av skjeftet på lange skytevåpen, som for eksempel rifle og hagle, og brukes for skulderstøtte. Fremfor kolben finnes pistolgrepet for håndplassering. Pistoler og revolvere har ikke kolber, men istedet bare et pistolgrep.

Geværkolber er tradisjonelt laget av tre eller laminert treverk, men på moderne våpen er det også vanlig med kunststoffer som nylon og glassfiberarmert plast, gjerne med en gummiert overflate for bedre grep. I mer eksklusive våpen nyttes dyrere trematerialer som valnøtt eller mahogny. Elfenben og ibenholt har også blitt brukt som eksklusive materialer.

På baksiden av kolben er det ofte montert en kolbekappe, gjerne av myk gummi for å beskytte skulderen mot våpenets rekyl. Kappen har og funksjonen at den beskytter baksiden av kolben mot slag.

Geværkolber kan være sammenleggbare eller mulige å folde, hvor sistnevnte kalles foldekolbe. Mange geværmodeller og haglevåpen kan deles i overgangen mellom kolbe og løpet, for eksempel for lading eller for demontering i forbindelse med transport eller rengjøring.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata