George Coulouris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
George Coulouris i Citizen Kane

George Coulouris (født 1. oktober 1903 i Salford i Manchester i England, død 25. april 1989 i London i England) var en skuespiller.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Faren var en gresk immigrant og moren var engelsk. Han vokste opp i Salford og Urmston og gikk på Manchester Grammar School. Han studerte på Londons Central School of Speech and Drama samtidig som Laurence Olivier og Peggy Ashcroft.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hans debut på teater var i stykket Henry V i 1926Old Vic. I 1929 spilte han for første gang på Broadway og han hadde sin første rolle i en hollywoodfilm i 1933.

Orson Welles hadde en stor innvirkning på Coulouris' liv. De møttes i 1936 og Coulouris ble med i Welles' Mercury Theatre og spilte Mark Antony i oppsetningen av Julis Caesar. John Mason Brown skrev i sin anmedeldelse i New York Post blant annet: «Even 'Friends, Romans, countrymen' sounds on his tongue as if it were a rabble-rousing harangue he is uttering for the first time». Hans kanskje mest kjente rolle er som Walter Parks Thatcher i Welles' Citizen Kane (1941). For denne rollen vant han National Board of Reviews pris for beste skuespiller i 1941. Orson Welles var den eneste andre skuespilleren i Citizen Kane som også fikk denne prisen.

1930-tallet og 1940-tallet spilte han mye på både teater og i film. Han var med i broadwayproduksjonen av Richard III i 1943. Blant filmene han spilte i finner man For Whom the Bell Tolls, Mr Skeffington (1944) og Watch on the Rhine (1943), som han fikk en oscarnominasjon for. Han spilte også Robert de Baudricourt i Technicolor-filmen Joan of Arc (1948) med Ingrid Bergman i hovedrollen.

Coloruis dro tilbake til Storbritannia etter 1950 og spilte i flere filmer, på teater og i TV-serier, dog uten like mye anerkjennelse. Hans teaterskuespill var mest anerkjent og han spilte tittelrollen i Kong Lear hos Glasgow Citizens' Theatre (1952); i En folkefiende; i Sean O'Caseys The Plough and the Stars som Peter Flynn; i August Strindbergs The Dance of Death og i Tennesse Williams' Cat on a Hot Tin Roof.

På denne tiden spilte han også i filmene Doctor in the House-serien, Papillon, The Long Good Friday og Murder on the Orient Express. I løpet av livet spilte han i over 80 filmer.

Coulouris hadde også flere roller i hørespill på radio og blant rollene i TV-serier finner man Danger Man, The Prisoner og som Arbitan i Doctor Who-historien The Keys of Marinus.

Han var gift med Louise Franklin (19301976) og Elizabeth Donaldson (19771989).

Han døde av hjertesvikt på grunn av parkinsons.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]