Gentile da Fabriano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gentile da Fabriano
Jesus och Maria
«Kongenes tilbedelse» (1423). Galleria degli Uffizi, Firenze.

Gentile di Niccolò di Giovanni Massi (født omkring 1370 i Fabriano i Marche; død 1. august 1427 i Roma), bedre kjent som Gentile da Fabriano, var en italiensk maler under den italienske sengotikken, virksom i Firenze, Venezia Orvieto og Roma.

Han var en av overgangsmestrene mellom middelalder og renessanse. Gentile da Fabriano utgikk fra sin umbriske hjemtrakts gotikk och bibeholdtl alltid noe av skolens dekorative stil. Hans skikkelser preges av en overjordisk mildhet, men samtidig er han nøye med å gi detaljene naturtrohet og gjengir med finhet lysspillet ogh var en fullendt stoffmaler.

Gentiles mesterverk er «Kongenes tilbedelse», et verk i den internasjonale gotikkens ånd.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gentile da Fabrianos mor døde en gang før 1380, og hans far, Niccolò di Giovanni Massi, trakk seg da tilbake til et kloster og døde der i 1385.

Karriere som kunstner[rediger | rediger kilde]

Gentile var trolig elev av Allegretto Nuzi. Mot slutten av hundreåret arbeidet han i hjembyen, omkring 1408/09 i Venezia. I 1409 fikk han i oppdrag å utsmykke Dogepalasset i Venezia med fresker, et arbeid som ble fullført av maleren Pisanello.

Senere var Gentile da Fabriano i arbeid i Brescia med oppdrag for Pandolfo III Malatesta. I 1422 fikk han medlemskap i malerlauget i Firenze. I den byen finner en mesterverket «Kongene tilber» i Santa Trinita-kirken. I dette bildet forener Gentile naiv fortellerglede med høvisk eleganse og detaljrikdom; den skulpturelle form som figurene har, er et kjennetegn for overgangen mellom sengotikken og renessansen.

Gentile arbeidet også i Siena og til sist i Roma. Omkring 1426 ble han oppfordret av pave Martin V til å begynne på en syklus som er viet livet til Johannes Døperen. I en kirke i Roma, tileget Johannes, målte han fresker fra Johannes' liv. Også dette verket ble fullført av Pisanello. Men det eneste freskomaleriet som er bevart er i domkirken i Orvieto.

Gentile da Fabriano var den første i en rekke av fremragende malere fra Umbria. Han var den viktigste italienske representanten for den kunstretning som ble kalt internasjonal gotikk. Historisk viktige malere som Pisanello og Jacopo Bellini var blant hans elever. Hans elegante stil hadde stor inflytelse på mange florentinske malere som var aktive i hans kjølvann. Denne stilen dannet motstykket til den realismen som Masaccio benyttet i sine verk.

Verker i utvalgl[1][rediger | rediger kilde]

  • Maria med barnet, de hellige Katarina og Nikolaus, og stifterne, ca 1390-95, trez, 131×113 cm. (Berlin, Staatliche Museen, Gemäldegalerie)
  • Maria med barnet, ca 1410, tre, 96,8x59 cm. (Perugia, Galleria nazionale dell'Umbria)
  • Maria med barnet, ca 1415, tre, 60x45 cm. (Pisa, Museo nazionale di San Matteo)
  • De tre hellige kongers tilbedelse, signert og datert mai 1423, tre, størrelse: 182×227 cm, del av Pala Strozzi. (Firenze, Uffizi)
  • Madonna dell'Uccellino mes de hellige Georg og Laurentius, 1423-25, tre, 91×47 cm.
  • Maria med barnet, 1427, tre, 110,4x66,3 cm. (Velletri, Museo Diocesano)
  • Maria med barnet, 1425, freske, 225×125 cm. (Orvieto, domkirken)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Milvia Bollati: «Catalogo completo delle opere autografe di Gentila da Fabriano», i: Gentile da Fabriano. Studi e ricerche, Milano 2006

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kommentarer etter Milvia Bollati: Catalogo completo delle opere autografe di Gentila da Fabriano, i: Gentile da Fabriano. Studi e ricerche, Milano 2006, s. 156-167

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]