Jacopo Bellini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jacopo Bellini
Fødtca. 1400[1]Rediger på Wikidata
Venezia
Død1470[2][3][4]Rediger på Wikidata
Venezia
BeskjeftigelseKunstmaler, tegner Rediger på Wikidata
BarnGentile Bellini[5]
Nicolosia Bellini
Giovanni Bellini[5]
NasjonalitetRepublikken Venezia
Feltmalerkunst
Elev avGentile da Fabriano
PeriodeRenessansen
Kjente verkMadonna and Child, The Madonna of Humility Adored by a Prince of the House of Este

«Madonna og velsignet barn» (ca. 1455). 94 cm × 66 cm, tempera på tre, Gallerie dell'Accademia, Venezia.
«Madonna med barn»

Jacopo Bellini (født omkring 1396 i Venezia, død omkring 1470 samme sted) var en italiensk renessansemaler. Jacopo var en av grunnleggerne av renessansemaleriet i Venezia og Nord-Italia. Hans sønner Gentile og Giovanni Bellini og hans svigersønn Andrea Mantegna var også berømte malere.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Venezia og var elev av Gentile da Fabriano. I 14111412 var han i Foligno, hvor han med Gentile arbeidet med Palazzo Trinci-freskene. I 1423 var Bellini i Firenze, hvor han studerte de nye verkene av Brunelleschi, Donatello og Masaccio.

Maler[rediger | rediger kilde]

I 1424 åpnet han i Venezia et atelier, som han drev helt til sin død.

Mange av hans største verker har forsvunnet, deriblant den enorme «Korsfestelse» (1436) i katedralen i Verona. Fra omkring 1430 er «Madonna og barnet» (i Accademia Carrara), tilegnet Gentile da Fabriano. I Ferrara, hvor han tjente Leonello d'Este sammen med Leon Battista Alberti, utførte han i 1441 et siden tapt portrett av marquisen d'Este. I denne perioden utførte han også «Madonna dell'Umiltà», muligens bestilt av en av Leonellos brødre.

Påvirkningen fra Masolino da Panicale mot mer moderne, tidlige renessansemotiv er tydelig i «Madonna med barn» (1448) i Pinacoteca di Brera: For første gang er perspektiv tilstede, og figuren er mer monumental. Senere bidro han med verk (nå tapt) i de venetianske kirkene San Giovanni Evangelista (1452) og Markuskirken (1466). Fra 1459 eksisterer «Madonna med velsignet barn» i Gallerie dell'Accademia.

Senere oppholdt han seg i Padova, hvor han underviste den unge Andrea Mantegna i perspektiv og klassiske motiver, og hvor han i 1460 fullførte et (nå tapt) portrett av Erasmo Gattamelata. Fra denne sene perioden finnes en «Korsfestelse» i Castelvecchio i Verona og «Bebudelse» i Sant'Alessandro i Brescia.

Få av hans malerier finnes i dag, men to skissebøker har overlevd. Én av dem finnes i British Museum og den andre i Louvre, og de viser en interesse for landskap og arkitektur og er hans viktigste arv. Hans fortsatt eksisterende verker viser hvordan han brukte sentralperspektivet, dekorative mønster og prektige farver overens med den venetianske malerskole.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Library of Congress autoritets-ID n84038157[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ National Library of Portugal, PTBNP-ID 1524896[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, oppført som Iacopo Bellini, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0008823[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Autorités BnF, oppført som Iacopo Bellini, BNF-ID 14969381b[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Union List of Artist Names, ULAN 500115627, utgitt 13. november 2017, besøkt 22. mai 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]