Gaustatoppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gaustadtoppen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gaustatoppen
Gaustatoppen peak.jpg
Andre navnGausta
Høyde1 882,9 moh.[1]
Primærfaktor959 meter[1]
Sekundærfaktor94,4 km[2]
LandNorge
FylkeVestfold og Telemark
Kommune(r)Tinn, Hjartdal
FørstebestigningAugust 1810 (Jens Esmark og Christen Smith)
Gaustatoppen ligger i Vestfold og Telemark
Gaustatoppen
Gaustatoppen
Gaustatoppen (Vestfold og Telemark)
59°51′15″N 8°38′57″ØKoordinater: 59°51′15″N 8°38′57″Ø

Gaustatoppen eller Gausta[3] er et fjell ovenfor Rjukan i Tinn kommune og delvis i Tuddal i Hjartdal kommune i Vestfold og Telemark. Det har en høyde på 1 883 meter over havet og er fylkets høyeste fjell. Det er ca. 1 600 meter fra dalbunnen og opp til toppen. Telekommunikasjonstårnet på toppen er 68 meter høyt, med tårnets høyeste punkt 1 951 m.o.h.[trenger referanse]

Geografi og annet[rediger | rediger kilde]

Fra Gaustatoppen har man Norges største utsikt, målt etter areal.[trenger referanse] Under ideelle forhold har en utsikt over et område på 60 000 km², noe som tilsvarer nesten en sjettedel av Fastlands-Norges areal. Til sammenligning dekker Danmark ca. 43 000 km². Ser man Gaustatoppen fra nord ser man en nesten 1 000 meter høy kjegle ruve over Hardangervidda.

Nær toppen ligger Gaustatoppen turisthytte, populært kalt Gaustahytta. Hytta har enkel servering hver dag i sommersesongen samt noen helger på høsten. Toppen ble besøkt av omkring 30000 i 2015[4], 80 000 ifølge Aftenposten.[5] Den besøkes av rundt 100 000 mennesker i året. 17. mai har det pleid å være TV-sending fra NRK på toppen.

Det er adkomst til toppen ved å kjøre fra Rjukan mot Gaustablikk og Gaustablikk Høyfjellshotell, og man kan parkere ved veibom til vinterstengt vei til Tuddal på ca. 1 200 moh. Inne i fjellet går Gaustabanen, en sesongåpen kabelbane som frakter folk fra Langefonn ved foten av fjellet og opp til toppen. Nedre del mot sør av Gaustatoppen tilhører Hjartdal kommune, mens resten av den øvre delen mot nord tilhører Tinn kommune som tilsvarer toppen av Gaustatoppen.

Gaustatoppen er også en av landets høyeste topper, hvis man regner med primærfaktoren på 959 meter. Sekundærfaktoren på 94,4 kilometer er den 12. lengste i Skandinavia. Gaustatoppen har Norges største utsikt målt etter areal på 58 677 kvadratkilometer og Norges lengste siktlinje på 199,3 km.[trenger referanse] Det sies at man i 119 av landets kommuner kan komme seg opp på en topp og få øye på Gaustatoppen.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Gausta kan være avledet av gammelnorsk Gausstod til gaus, framstrømmende vatn, og stod, stø, båtstø. Navnet skal ha sammenheng med en gard hvor vatnet fra Månelva ofte svømte over.

Førstebestigning[rediger | rediger kilde]

«Gaustadfjeld med Måneelven, Telemarken», Gaustatoppen og Måna på 1880-tallet

Under en vitenskapelig ekspedisjon til Telemark i august 1810 ble Gaustatoppen besteget for første gang av av geolog Jens Esmark og botaniker Christen Smith. Det var på den tiden spørsmål om Gausta var Norges høyeste fjell, så et viktig formål var å få høyden oppmålt. Esmark fant ut at Gaustatoppen var lavere enn Snøhetta (dette var før fjellene i Jotunheimen var oppmålt), og derved ikke Norges høyeste fjell. Det som imidlertid skulle bli viktig for Norge var Esmarks måling av høyden av Rjukanfossens frie vertikale fall. Han skriver: "Dette Fossefald er det høieste af alle bekjendte Fossefald, ikke alene i Europa, men endog i hele Verden."

Geologi[rediger | rediger kilde]

Gaustatoppen består av omdannet sandstein (kvartsitt) fra prekambriumtiden.

Bilder av Gaustatoppen[rediger | rediger kilde]

Gaustatoppen, Telemark, 360grader.jpg
Utsikt fra den 1883 meter høye Gaustatoppen med den betjente hytta Gaustatoppen turisthytte.

Gaustatoppen i kunst[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]