Garrison Keillor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Garrison Keillor
GKpress.jpg
Født 7. august 1942 (75 år)
Anoka
Ektefelle Jenny Lind Nilsson
Søsken Steven Keillor
Utdannet ved University of Minnesota
Yrke Radiovert, skribent
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Letters, American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser National Humanities Medal

Garrison Keillor (opprinnelig Gary Edward Keillor, født 7. august 1942 i Anoka i Minnesota i USA) er en amerikansk forfatter, humorist, musiker, satiriker og radiopersonlighet. Han er best kjent som vert for Minnesota Public Radios ukentlige radiomagasin A Prairie Home Companion, der han fremstår som norsk-amerikaner. I virkeligheten er han av skotsk-amerikansk bakgrunn.

Keillor ble født i en familie tilhørende Plymouth Brethren. Han har senere forlatt dette trossamfunnet, og var en stund lutheraner, noe som er med på å forklare hans kjennskap til lutherdommen som ofte fremkommer i hans funderinger «News from Lake Wobegon» i A Prairie Home Companion-programmet. Senere ble han medlem i den episkopale kirke.

Han har en bachelorgrad i engelsk fra University of Minnesota (1966), og det var der han begynte sin radiokarriere.

A Prairie Home Companion hadde sin premiere i 1974. Blant innslagene er Keillors monolog med nyheter fra Lake Wobegon, som tildels er inspirert av hans hjemby Anoka. Lake Wobegon er en fiktiv småby i det fiktive Mist County i Minnesota «hvor alle kvinnene er sterke, alle mennene ser bra ut, og alle barna er over gjennomsnittet.»