Garrison Keillor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den amerikanske humoristen og radiomannen Garrison Keillor

Garrison Keillor (opprinnelig Gary Edward Keillor, født 7. august 1942 i Anoka i Minnesota i USA) er en amerikansk forfatter, humorist, musiker, satiriker og radiopersonlighet. Han er best kjent som vert for Minnesota Public Radios ukentlige radiomagasin A Prairie Home Companion, der han fremstår som norsk-amerikaner. I virkeligheten er han av skotsk-amerikansk bakgrunn.

Keillor ble født i en familie tilhørende Plymouth Brethren. Han har senere forlatt dette trossamfunnet, og var en stund lutheraner, noe som er med på å forklare hans kjennskap til lutherdommen som ofte fremkommer i hans funderinger «News from Lake Wobegon» i A Prairie Home Companion-programmet. Senere ble han medlem i den episkopale kirke.

Han har en bachelorgrad i engelsk fra University of Minnesota (1966), og det var der han begynte sin radiokarriere.

A Prairie Home Companion hadde sin premiere i 1974. Blant innslagene er Keillors monolog med nyheter fra Lake Wobegon, som tildels er inspirert av hans hjemby Anoka. Lake Wobegon er en fiktiv småby i det fiktive Mist County i Minnesota «hvor alle kvinnene er sterke, alle mennene ser bra ut, og alle barna er over gjennomsnittet.»