Gamle Bergen Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gamle Bergen museum)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamle Bergen Museum
Gamlebergen.jpg
Etablert1949

Gamle Bergen Museum
60°25′05″N 5°18′33″Ø
AdresseNyhavnsveien 4, Elsero

Gamle Bergen Museum er et friluftsmuseum som ligger i strøket Ytre Sandviken. Det er bygget opp rundt det gamle lyststedet Elsesro. Muséet ble åpnet i 1949 og er nå en del av Bymuseet i Bergen. Friluftsmuséet har bygninger fra 1700- og 1800-tallet som er flyttet fra forskjellige strøk i Bergen til dette området. Bygningsmassen består hovedsakelig av en- og toetasjers tømmerhus med bordkledning og pannesteintak.

Opprettelsen[rediger | rediger kilde]

Museumsforeningen ble opprettet i 1934, og muséet åpnet for publikum i 1949. Muséets mål var å bevare et bilde av Bergen med gater og miljøer slik byen engang hadde vært. En skulle fortelle om bergensk byggeskikk, de ulike sosiale lags liv og virksomhet, om håndverk og handel fra 1700- og 1800-tallet. I samlingen finner man i dag blant annet bakeriet, bakerens hus, kjøpmannshuset, urmakerens hus, skipperens hus, håndverkerhuset, embetsmannsbolig, hus for tannlege og barberer. Fra 1941 til 1971 var arkitekt Kristian Bjerknes direktør for Gamle Bergen Museum.

Romersk søyle[rediger | rediger kilde]

På et gatehjørne i Gamle Bergen står den trolig eneste ekte romerske søylen i Norge, med innskriften Carthage Punic 800 A.C. Bergen 1892 A.D. S.T.C.M. Kaptein Niels Løvold hadde losset varer i Kartago i 1892, og trengte ballaststein. Hjemme igjen på Tollbodallmenningen 23 i Bergen satte han opp søylen som portstolpe. Under krigen ble både hus og søyle flyttet til Gamle Bergen. Marmoren stammer fra et steinbrudd i Karystos på Evia nord for Athen, og har også vært brukt i Westminster Cathedral i London.[1] Marmor Carystium kalte romerne dette materialet som særlig keiser Hadrian var begeistret for. Denne marmoren er bølget, foldet og presset under høyt trykk i de geologiske prosessene som ennå skaper jordskjelv i middelshavsregionen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]