Welanderhjemmet i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Welanderhjemmet, opprinnelig Elsesro hovedgård, idag del av Gamle Bergen.

Welanderhjemmet i Bergen var et forpleiningshjem for barn med syfilis, og ble opprettet av Bergen kommune i 1919. Hensikten med å sende barn til Welanderhjem var å helbrede barna, men også å isolere dem for å hindre smitte. Hjemmet holdt til i den gamle hovedbygningen på Elsesro i Sandviken. Welanderhjemmet ble vedtatt nedlagt i 1939.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Barn med syfilis ble gjerne lagt inn på sykehus sammen med mødrene sine, og mange uttrykte bekymring over dette. Barn ble regnet som smittefarlige mye lenger enn voksne, og man mente at det var behov for egne hjem for disse barna. Det første hjemmet for syfilitiske barn ble opprettet i Stockholm år 1900, av den svenske legen Edvard Vilhelm Welander (1846-1917). I løpet av de neste tiår ble det etablert lignende hjem for syfilitiske barn flere steder i Skandinavia, blant annet i Bergen. Hjemmene fikk navnet Welanderhjem etter den svenske legen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1917 holdt legen Dagny Tyvold et foredrag om Welanderhjem i Det medicinske selskap i Bergen, der hun lanserte tanken om egne hjem for syfilitiske barn i Bergen. Helserådet og kommunen stilte seg positive til tanken, og i 1919 flyttet Welanderhjemmet inn i hovedbygningen på Elsesro. Dette ble tidligere brukt som koloni for tuberkuløse barn, drevet av Maiblomsten. Disse barna ble overflyttet til barnehjemmet i Nyhavnsvingen 5, Jacob R. Olsens barnehjem.

Welanderhjemmet kunne ta imot opptil 20 barn fra spedbarnsalder til skolealder. Driften ble administrert av byens Stadsfysikus. Legetilsynet ble utført av en kvinnelig lege, Dagny Tyvold, som også behandlet kvinnelige pasienter med veneriske sykdommer. Betjeningen ellers bestod av to sykepleiere og nødvendige tjenere. En del av spedbarna ble overført direkte fra Kvinneklinikken på Haukeland sykehus etter fødselen. Mange av dem ble boende der i flere år. Da Welanderhjemmet i Bergen ble nedlagt i 1939 hadde det tatt imot til sammen 110 barn. Det gamle huset på Elsesro, som opprinnelig var en lystgård fra 1785, er i dag en del av Gamle Bergen Museum.

Arkivmateriale[rediger | rediger kilde]

Bergen Byarkiv oppbevarer arkivemateriale etter Welanderhjemmet. Dette finnes i arkivet etter Bergen Sundhetsvesen. Her finnes blant annet beleggsprotokoller, sykejournaler, inventarprotokoller og regnskapsbøker. I beleggsprotokollene finnes opplysninger om barnets navn, fødselsdato og fødested, innskriving og utskriving og hvor de ble sendt etter utskrivingen. Sykejournalene fra Haukeland sykehus inneholder i tillegg opplysninger om morens navn, fødested og fødselsdato, prøveresultater for barna, diagnose og helbred ved utskriving. De fleste journalene inneholder foto av barna. I andre kommunale arkiver finnes opplysninger om for eksempel bygningsforhold, drift og tilsyn. I kommuneforhandlingene kan man finne bystyresaken for opprettelsen av Welanderhjemmet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]