Hopp til innhold

Galleria dell’Accademia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Galleria dell'Accademia di Firenze
Sted58–60 via Ricasoli, 50122 Firenze, Italia
TypeKunstmuseum
Etablert1784
Åpnet1784
Årlig besøkstall1 719 645
Årsverk537 (2011)[1]
47 (2021)[2]
Kart
Galleria dell'Accademia
43°46′37″N 11°15′32″Ø
AdresseVia Ricasoli 58-60, Via Ricasoli 58, 50122 Firenze
Nettstedhttps://www.galleriaaccademiafirenze.it/, https://www.galleriaaccademiafirenze.it/en/

Michelangelos David

Galleria dell'Accademia di Firenze, eller "Galleriet til Firenzes akademi", er et kunstmuseum i Firenze, Italia. Det er mest kjent for å huse Michelangelos skulptur David. Musset har også andre skulpturer av Michelangelo og en stor samling av malerier av florentinske kunstnere, for det meste fra perioden 1300-1600, Trecento til Seinrenessansen. Det er mindre og mer spesialisert enn Uffizi, hovedkunstmuseet i Firenze. Det gernser til Accademia di Belle Arti eller Kunstakademiet i Firenze, men til tross for navnet er det ingen forbindelse mellom institusjonene.

I 2016 hadde det 1 461 185 besøkende, noe som gjorde det til det nest mest besøkte kunstmuseum i Italia, etter Uffizi (2,02 millioner).[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Galleria dell'Accademia ble grunnlagt i 1784 av Peter Leopold, storhertug av Toscana.

I 2001 åpnet samlingen "Museo degli strumenti musicali". Den inneholder musikkinstrumenter laget av Stradivarius, Niccolò Amati og Bartolomeo Cristofori.

Verk[rediger | rediger kilde]

Interiøret i museet

Originalen til David av Michelangelo har befunnet seg i Galleria dell'Accademia siden 1873.[4] Skulpturen ble angivelig brakt til akademiet av hensyn til bevaring, selv om andre faktorer spilte inn da det ble flyttet fra sin utendørs plassering på Piazza della Signoria. Den opprinnelige intensjonen var å skape ett 'Michelangelo museum', med originale skulpturer og tegninger, for å feire at det var fire hundre år siden kunstneren ble født. I dag innbefatter galleriets lille samling av Michelangelos verk fire Fanger som ikke er fullførte og som skulle vært på gravstedet til pave Julius II, og en statue av Evangelisten Matteus, som heller ikke er fullført. I 1939 kom i tillegg en Pietà oppdaget i Barberini-kapellet i Palestrina, selv om eksperter nå anser at det er tvilsomt at den kan tilskrives Michelangelo.

Pietà i Accademia

"David" i Accademia er originalen. Det finnes en replika i Piazza della Signoria.

Andre verk som er utstilt er florentinske malerier fra det 13. og 16.århundre, blant dem verk av Paolo Uccello, Domenico Ghirlandaio, Sandro Botticelli og Andrea del Sarto; og, fra høy-renessansen, Giambolognas originale modello i gips i full størrelse av Sabinerinnerovet. I tillegg er det mange gotiske florentinske malerier og dessuten en samling russiske ikoner samlet av storhertugene av Habsburg-Lothringen, der Leopold var en av dem.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Indagine ISTAT 2011 sui musei e le istituzioni similari, www.istat.it, utgitt 28. november 2013[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Indagine ISTAT 2021 sui musei e le istituzioni similari, www.istat.it, utgitt 2023[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Official Italian visitor figures, 2016
  4. ^ Accademia Gallery Polo Museale Fiorentino: Soprintendenza Speciale per il Patrimonio Storico, Artistico ed Etnoantropologico e per il Polo Museale della città di Firenze. Besøkt juni 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]