Bartolomeo Cristofori

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bartolomeo Cristofori 1726

Bartolomeo Cristofori (født 4. mai 1655 i Padova, Republikken Venezia; død 27. januar 1731 i Firenze) var en italiensk musikkinstrumentmaker som blir regnet som oppfinneren av hammerklaveret.

Bartolomeo Cristofori ble født i Padova 4. mai 1655 som sønn av Francesco Cristofori, ellers er ingenting kjent om Bartolomeos tidlige liv.

I 1690 ble han hentet til Firenze, hvor sønnen til den toskanske storhertugen Cosimo III, Ferdinando de' Medici ansatte ham som instrumentbygger og -stemmer ved sitt hoff. På denne tiden begynte Cristofori å arbeide med en ny anslagsmekanikk som gjorde det mulig å spille dynamisk. I inventarfortegnelsen fra år 1700 er det listet opp et «arpicembalo che fà il piano e il forte» (dvs «cembalo som kan spille sterkt og svakt») med et toneomfang på fire oktaver. Instrumentet er datert 1698, og regnes som historiens første piano.

Ferdinand døde i 1713, men Cristofori fortsatte arbeidet, nå i storhertugens verksted. Han laget flere hammerklaver og perfeksjonerte teknikken, restaurerte enkelte verdifulle eldre cembali og utviklet to nye tangentinstrumenter, spinettone (stort spinett med flere registre) og et ovalt spinett med bass-strengene i midten, dvs der instrumentet er lengst. Dessuten bygde han instrumenter av eksisterende typer, også disse er dokumentert i inventarlista fra år 1700: et clavicytherium (cembalo med vertikalt stilte strenger) og to cembali av italiensk[1] 2 x 8' konstruksjon; en av dem med ramme i det uvanlige materialet ibenholt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hubbard 1967, kapittel 1

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • David Crombie: Piano. Evolution, Design and Performance, London 1995, ISBN 1-871547-99-7
  • Frank Hubbard: Three Centuries of Harpsichord Making. Cambridge, MA 1967, Harvard University Press; ISBN 0-674-88845-6.