Michelangelos David

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michelangelos David
KunstnerMichelangelo
Sjangerbilledhuggerkunst
År 1500-årene (Julian) (1501 (Julian); 1504)[1]
Dimensjoner434 centimeter × 199 centimeter cm
PlasseringGalleria dell'Accademia
Material(er)Carraramarmor
Bestilt avArte della Lana
Nettstedwww.galleriaaccademiafirenze.it (en)

Michelangelos David ble ferdigstilt av Michelangelo Buonarroti i 1504 (arbeidet startet i 1501). Statuen forestiller den bibelske personen David i det øyeblikket han utfordrer Goliat. Statuen regnes som ett av de to største mesterverkene til Michelangelo innen skulpturer, ved siden av Pietà. David er laget i marmor og måler hele 5 meter og 17 cm, fra bunn til topp. Statuen regnes også som et av de aller største mesterverkene fra renessansen. Den ferdige statuen ble avdekket 8. september 1504 som et symbol på Den florentinske republikken, like utenfor rådhuset i Firenze. Den er i dag utstilt i Accademiagalleriet i samme by.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1501 fikk Michelangelo i oppdrag å lage David av Arte della Lana som var ansvarlig for vedlikehold og dekorasjoner i katedralen i Firenze. Til dette formålet fikk han en marmorblokk som 40 år tidligere hadde blitt påbegynt av kunstneren Agostino du Duccio.

Da statuen var ferdigstilt, bestemte en komité som besto av de høyest aktede borgerne og kunstnerne i byen, at statuen skulle plasseres på det største og viktigste torget i byen. Dette var første gang siden antikken at en stor statue av en naken person ble plassert på en offentlig plass.

Kunstnerisk uttrykk[rediger | rediger kilde]

Michelangelos David er laget i henhold til disegno. Ved å lage David etter disegno bygget Michelangelo på kunnskapen om de mannlige kroppslige formene. Med disegno menes det at kunstverket representeres av gjengivelsen av det vakre i naturen som settes maksimalt i fokus, derav en stor fokusering på områder som hender, føtter, og ellers resten av de vakre områdene på kroppen. Det er vanlig å si at man gjenkjenner kvaliteten på en kunstner som følger disegno etter hvor realistiske og vakre tærne på skulpturene er laget. Denne kvaliteten er utvilsomt til stede i David. Fordi Michelangelo arbeidet etter disegno, forestilte han seg at et bilde av David på forhånd lå inne i marmorblokken han jobbet med. Denne forestillingen kan sammenlignes med sjelens plassering i den fysiske menneskekroppen. Statuen er også et eksempel på contrapposto. Contrapposto vil i all hovedsak si at statuen er laget usymmetrisk og at den står i en slags avslappet tilstand. Denne tilstanden gjør selve statuen mer realistisk i måten vi oppfatter den på.

Proporsjonene er ikke helt riktige i forhold til det menneskelige formen; hodet og overkroppen er noe større enn proporsjonene på den nedre delen av kroppen. Den mest vanlige og aksepterte forklaringen på dette er at statuen originalt var ment å plasseres på en kirkefasade eller en høy pidestall og at proporsjonene derfor ville se riktige ut når statuen dermed ble sett nedenifra.

Michelangelo gir oss et annerledes bilde av David enn mange andre kunstnere har gjort. David blir ikke presentert som en helt med Goliats hode ved føttene eller med sverdet i hendene. Slik David har blitt fremstilt blant annet i maleriene David med Goliats hode og David og Goliat av Caravaggio og i Davidstatuen av Donatello. Isteden viser Michelangelo oss trolig David i det øyeblikket han ser på Goliat og utfordrer ham til kamp. Bak Goliat ser David kanskje mengdene av mennesker som håner og tviler på ham. Blikket til David er allikevel fast og bestemt på å imøtekomme og seire over Goliats enorme fysiske fordeler.

Replikaen av David i Firenze

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Det finnes også enkelte kontroverser rundt statuen fordi statuen har en bibelsk referanse og fordi den viser en mann som ikke er omskåret. David var utvilsomt omskåret i virkeligheten. Derfor har enkelte historikere hevdet at David faktisk bare var navnet på den mannlige modellen som poserte for statuen og ikke den israelske kongen David. Samt at Michelangelo fokuserte på den bibelske referansen for at statuen skulle aksepteres av kristendommen som sto svært sterkt i Italia i denne perioden. Disse teoriene kan selvfølgelig ikke bekreftes og må sees på som ren spekulasjon.

Plassering[rediger | rediger kilde]

Statuen ble først plassert på Piazza Signoria, like foran Palazzo Vecchio, rådhuset i Firenze. For å beskytte statuen mot ødeleggelse ble den flyttet til Accademiagalleriet i Firenze i 1873, der den tiltrekker seg store mengder besøkende. En kopi/replika av statuen ble satt opp ved Piazza Signoria i 1910.

Diverse[rediger | rediger kilde]

I 1991 angrep en person statuen med en hammer og klarte å ødelegge tærne på den venstre foten på statuen før han ble stanset. David ble i 2003 vasket med vann for første gang siden 1843. Vaskingen ble sett på som kontroversiell og enkelte eksperter frarådet denne vaskingen.

En rekke kopier av statuen i full skala finnes over hele verden. I tillegg skal også en mann i Los Angeles blant annet ha plassert 23 minikopier av statuen på huset og eiendommen sin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]