G-Dragon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
G-Dragon
Født권지용
18. aug. 1988[1]Rediger på Wikidata (35 år)
Seoul
BeskjeftigelseSanger, modell, låtskriver, plateprodusent Rediger på Wikidata
Utdannet vedKyung Hee University
Sejong University
NasjonalitetSør-Korea
Medlem avBigbang
UtmerkelserQQ Music Awards
Signatur
G-Dragons signatur

Kwon Ji-yong (Hangul: 권지용); født 18. august 1988), bedre kjent som G-Dragon, er en sørkoreansk rapper, vokalist, låtskriver og moteikon. Han er leder av det suksessfulle sørkoreanske boybandet Big Bang, og er signert under YG Entertainment[2]. G-Dragon har vært involvert i komponering, låtskriving og har produsert flere av Big Bang sine sanger, som «Lies», «Last Farewell» og «Haru Haru».

G-Dragon har vært medlem av sub-units, sammen med Big Bangs TaeYang (GDXTaeYang), og sammen produserte de albumet GD & TOP (2010). På albumet var det tre singler: «High High», «Oh Yeah» og «Knock Out». «High High» kom på toppen av flere lister i Sør-Korea, og andre land. I 2012 utgav han en EP, One of a Kind, med sanger som «One of a Kind», «Crayon» og «That XX». Albumet fikk god kritikk, og vant Record of the Year under 22nd Seoul Big Bangs T.O.P (GD&TOP). Han er også kjent som soloartist, og har fått stor suksess med sanger som «Crayon» og «Crooked».

Hans debut soloalbum, Heartbreaker (2009), med toppsingelen med samme navn, ble et av de mest suksessfulle sørkoreanske albumene det året. Det ble solgt over 200 000 kopier, og G-Dragon vant Mnet Asian Music Awards for "Album of the Year". Etter nesten et år med pause, skapte G-Dragon og Big Bang rapper T.O.P en subunit, og Music Awards. Han vant Artist of the Year for sitt andre album, Coup D'Etat (2013), på 15th Mnet Asian Music Awards. Han fikk også prisen for World's Best Entertainer og World's Best Album i 2014 av World Music Awards.

Han ble det andre medlemmet av Big Bang til å debutere i Japan etter Big Bangs Daesung hadde en suksessfull soloturné. Han dro ut på sin andre verdensturné som soloartist, som inkluderte en fire-kuppelturné i Japan, som gjorde han til den første sørkoreanske soloartisten til å fremføre en kuppelturné. I 2016 ble G-Dragon utnevnt av Forbes Asia til den «Mest Innflytelsesrike Personen Under 30 i Øst-Asias Underholdning og Sport».

Han er også kjent som «Kongen av K-pop», og «Kongen av Rap».[trenger referanse]

Image[rediger | rediger kilde]

Han blir beskrevet som den mest fasjonable i Big Bang. G-Dragon har blitt rost for et utseende i konstant endring. Han har sterkt gått imot ideen om at sangere er produkter for underholdningsindustrien, og ikke individer.

Mens han promoterte Heartbreaker, fikk hans endrede frisyre mye oppmerksomhet, da han farget håret blondt. Det ble en av de mest populære frisyrene det året. Han har flere ganger endret frisyre over årene, fra forskjellige farger til forskjellige hårklipper. I tillegg har han blitt kjent for å være ikledd trekantformede skjerf, som ble en hyppig trend blant tenåringer. De ble kalt Big Bang skjertf. G-Dragon er også rost for sin androgyne stil, og har samarbeidet med den italienske skodesigneren Giuseppe Zanotti for å lansere en limited-edition kolleksjon for herre- og damesko. Han sier at «Det er ikke bare kvinner og jenter som er entusiastiske når det gjelder pene sko. Gutter kan føle det og.»[trenger sitat]

Personlig[rediger | rediger kilde]

Han er inspirert av musikken til Wu-Tang Clan og Pharrell Williams[trenger referanse].

I 2012 bygde G-Dragon et eldrehjem som en gave til sin familie. Fans kan bo der under konserter, og den er nå drevet av familien hans. 20. oktober 2015, åpnet G-Dragon sin første kafe under navnet «Monsant Cafe», på Jeju-øya. Det sørkoreanske indie-bandet Hyukoh var de første som spilte på kafeen. I 2016 åpnet han sin egne motemerke, kalt «peaceminusone», og åpnet en nettbutikk.

G-Dragons innflytelse i Sør-Korea er ekstrem. Han har uttalt seg om K-pop-bransjen og hvordan de behandler idoler. Han har kritisert skjønnhetstyranniet i landet flere ganger. I tillegg til dette har han også snakket åpent om at han støtter LHBT-samfunnet, og tok en tatovering designet av en LHBT-aktivist for å minnes de som døde i Orlando-massakren.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 376720[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «YG family». Besøkt 13. mai 2022. 

Kilder[rediger | rediger kilde]