G-Dragon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
G-Dragon
G-Dragon 201555.jpg
Født권지용
18. august 1988[1]Rediger på Wikidata (32 år)
SeoulRediger på Wikidata
Utdannet ved Kyung Hee University, Sejong UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, modell, låtskriver, plateprodusentRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sør-KoreaRediger på Wikidata
Medlem av BigbangRediger på Wikidata
Signatur
G-Dragons signatur

Kwon Ji-yong (Hangul: 권지용); født August 18, 1988), bedre kjent som G-Dragon, er en sørkoreansk rapper, vokalist, låtskriver og moteikon. Han er leder av det suksessfulle sørkoreanske boybandet Big Bang, og er signert under YG entertainment. G-Dragon har vært involvert i komponering, låtskriving og har produsert flere av Big Bang sine sanger, som "Lies", "Last Farewell" og "Haru Haru". G-Dragon har vært medlem av sub-units, sammen med Big Bangs TaeYang (GDXTaeYang), og sammen med produserte albumet "GD & TOP" (2010). På albumet var det tre singler: "High High", "Oh Yeah" og "Knock Out". "High High" kom på toppen av flere lister i Sør-Korea, og andre land. I 2012 kom han ut med sin EP, "One of a Kind", med sanger som "One of a Kind", "Crayon" og "That XX". Albumet ble rost, og vant Record of the Year under 22nd Seoul Big Bangs T.O.P (GD&TOP). Han er også kjent som soloartist, og har fått stor suksess med sanger som "Crayon" og "Crooked"

Hans debutsoloalbut, "Heartbreaker" (2009), med toppsingelen med samme navn, ble et av de mest suksessfulle sørkoreanske albumene av året, hvor det ble solgt over 200 000 kopier, og han vant Mnet Asian Music Awards for Album of the Year. Etter nesten et år med pause, skapte G-Dragon og Big Bang rapper T.O.P en subunit, og Music Awards. Han vant Artist of the Year for sitt andre album, "Coup D'Etat" (2013), på 15th Mnet Asian Music Awards. Han fikk også prisen for "World's Best Entertainer" og "World's Best Album" i 2014 av World Music Awards.

Han ble det andre meldemet av Big Bang til å debutere i Japan etter Big Bangs Daesung hadde en suksessful soloturné. Han dro ut på sin andre verdensturné som soloartist, som inkluderte en fire-kuppel turné i Japan, som gjorde han til den første sørkoreanske soloartisten til å fremføre en kuppelturné. I 2016 ble G-Dragon utnevnt av Forbes Asia til den Mest Innflytelsesrike Personen Under 30 i Øst-Asias Underholdning og Sport.

Han er også kjent som "Kongen av Kpop", og "Kongen av Rap".

Image[rediger | rediger kilde]

Han blir beskrivet som den mest fashionable i Big Bang. G-Dragon har blitt rost for sitt konstant endrede utseende, og har sterkt gått imot ideen om at sangere er produkter for underholdningsindustrien, og ikke individer.

Mens han promoterte "Heartbreaker", fikk hans endrede hårfrisyre mye oppmerksomhet, da han farget håret blondt. Det ble en av de mest populære hårfrisyrene det året. Han har flere ganger endret hårfrisyre over årene, fra forskjellige farger til forskjellige hårklipper. I tillegg har han blitt kjent for å være ikledd trekantforemede skjerf, som ble en hyppig trend blant tenåringer. De ble kalt Big Bang scarves. G-Dragon er også rost for sin androgyne stil, og har samarbeidet med den italienske skodesigneren Giuseppe Zanotti for å lansere en limited-edition kolleksjon for herre og kvinnesko. Han sier at "Det er ikke bare kvinner og jenter som er entusiastiske når det kommer til pene sko. Gutter kan føle det og."

Personlig[rediger | rediger kilde]

Han er inspirert av musikken til Wu Tan Clan, og Pharrell Williams.

I 2012 bygde G-Dragon et eldrehjem som en gave til sin familie. Fans kan bo der under konserter, og den er nå drevet av familien hans. Den 20. oktober 2015, åpnet G-Dragon sin første kafe under navnet "Monsant Cafe", på Jeju-øya. Det sørkoreanske indie bandet Hyukoh var de første som spilte på kafeen. I 2016 åpnet han sin egne motemerke, kalt "peaceminusone", og åpnet en nettbutikk.

G-Dragons innflytelse i Sør-Korea er ekstrem, og han har snakket ut om Kpop-bransjen, og hvordan de behandler idoler. Han har kritisert skjønnhetstyranniet i landet flere ganger. I tillegg til dette har han også snakket åpent om at han støtter LHBT-samfunnet, og tok en tatovering designet av en LHBT-aktivist for å minnes de som døde i Orlando-massakren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 376720

Kilder[rediger | rediger kilde]