Nettbutikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nettbutikk er en interaktiv og virtuell butikk der kunder kjøper varer, tjenester ol. direkte fra en selger på Internett. Dataenheter som for eksempel datamaskin og mobiltelefon med tilgang på Internett gjør denne typen butikker tilgjengelig for kunder. Verdens største netthandel er eBay, som er både er en nettbutikk og nettauksjon i prinsippet selger alt og har millioner av produkter.

På norsk er det flere synonymer for nettbutikk. Blant disse er webbutikk, ebutikk og ehandel. Engelskinspirerte ord er representert når det gjelder ord tilknyttet nettbutikker og netthandel.

Vareomsetning i Norge via nettbutikker[rediger | rediger kilde]

Ifølge statistikk fra Distansehandel Norge fra 2012 sto bedrifter som selger data, lyd- og bildeprodukter for 30 prosent av omsetningen i netthandelmarkedet i 2012. Deretter kommer klær, sko og tilbehør med 16 prosent, helse- og velværeprodukter med 9 prosent og bøker med ca. 8,5 prosent.

Fortolling av varer fra utenlandske nettbutikker[rediger | rediger kilde]

Varer fra utenlandske nettbutikk er i de fleste tilfeller pålagt en merverdiavgift på 25 prosent når varen kommer til Norge. I tillegg kommer et fortollingsgebyr som er fastsatt hos speditøren (fraktselskapet). Bøker er momsfri. Merverdiavgiften bortfaller hvis varesendingen inkludert frakt- og forsikringskostnader er under NOK 350,- ved fortollingstidspunktet. Dette avgiftsfritaket gjelder alle varer utenom alkohol og tobakk.

I starten av 2020 vil tollgrensen bortfalle og man må fortolle alle kjøp fra utlandet, uansett pris.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Netthandelsstatistikk Norge 2012, toll.no
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.