Nettbutikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nettbutikk er en interaktiv og virtuell butikk der kunder kjøper varer, tjenester ol. direkte fra en selger på Internett. Dataenheter som for eksempel datamaskin og mobiltelefon med tilgang på Internett gjør denne typen butikker tilgjengelig for kunder. Verdens største netthandel er eBay, som er både er en nettbutikk og nettauksjon i prinsippet selger alt og har millioner av produkter.

På norsk er det flere synonymer for nettbutikk. Blant disse er webbutikk, ebutikk og ehandel. Engelskinspirerte ord er representert når det gjelder ord tilknyttet nettbutikker og netthandel. Det finnes en rekke teknologier for å drive nettbutikk, WooCommerce[1] er størst i dag, deretter kommer[2] Shopify og Magento. Det finnes mange løsninger for å bygge nettbutikk[3], det finnes nettbutikker for små fysiske butikker, og det finnes større e-handelsløsninger.

Vareomsetning i Norge via nettbutikker[rediger | rediger kilde]

Ifølge statistikk fra Distansehandel Norge fra 2012 sto bedrifter som selger data, lyd- og bildeprodukter for 30 prosent av omsetningen i netthandelmarkedet i 2012. Deretter kommer klær, sko og tilbehør med 16 prosent, helse- og velværeprodukter med 9 prosent og bøker med ca. 8,5 prosent.

Fortolling av varer fra utenlandske nettbutikker[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: VOEC-ordningen

Varer fra utenlandske nettbutikk er i de fleste tilfeller pålagt en merverdiavgift på 25 prosent når varen kommer til Norge, på lik linje med norske varer. I tillegg kommer et eventuelt fortollingsgebyr dersom varen må fortolles av speditøren (fraktselskapet). Fortollingsgebyrene fastsettes av speditøren. Bøker er momsfrie.

Tidligere har det vært avgiftsfritak (for alle varer utenom alkohol og tobakk), slik at merverdiavgiften bortfalt dersom varesendingen var under en viss beløpsgrense. Fra 2001 til 2014 var denne grensen på 200 kroner (medregnet kun varens verdi), og fra 2015 til 2020 var grensen på 350 kroner (medregnet frakt- og forsikringskostnader). Valutaomregning ble gjort etter tolletatens kurser ved fortollingstidspunktet. I starten av 2020 falt avgiftsfritaket bort, slik at alle varer handlet i utenlandske nettbutikker (unntatt bøker) nå må fortolles uansett pris.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «About WooCommerce - WooCommerce.com». WooCommerce (engelsk). Besøkt 30. mars 2020. 
  2. ^ «Top Ecommerce Platforms | A Global Market Share Breakdown». twispay.com (engelsk). Besøkt 30. mars 2020. 
  3. ^ «Nettbutikk - Hvordan du velger riktig løsning | Coinno | Du må forstå dette». Coinno. 30. mars 2020. Besøkt 30. mars 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Netthandelsstatistikk Norge 2012, toll.no
Autoritetsdata