Rapping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rapping, eller rap (engelsk for «snakke (fort)») er en betegnelse på en måte å bruke vokal på som inneholder tekster som rimer og framføres på en bestemt rytmisk måte. Rap regnes gjerne som et av de «fire elementene» av hip-hop-kulturen, og rap-musikk brukes ofte synonymt med hip-hop-musikk, selv om rapping også blir brukt innen en rekke forskjellige musikkgenre, som foreksempel nu metal, og hip-hop-musikk trenger heller ikke å inneholde rap. Selv om rapping i stil skiller seg fra spoken word, regnes ofte vokalist/poeter som Gil Scott-Heron og Bob Dylan som proto-rappere.

Freestyling[rediger | rediger kilde]

En form for rapping er freestyling, hvor utøveren improviserer teksten, ofte inspirert av foregående handlinger av de tilstedeværende, og enda oftere ved «dissing» av motstanderen. Dette foregår ofte som «freestyle battles».

«Seremonimester»[rediger | rediger kilde]

MC er en forkortelse for Master of Ceremonies og er i dag synonymt med rapp-artist. Uttrykket har sin opprinnelse i den libanesiske katolske kirke, der det betegner en person som organiserer de religiøse seremoniene.

Innenfor populærmusikk ble termen MC først tatt i bruk i Jamaicas dansehaller hvor man alltid hadde en «seremonimester» på dansetilstelninger. Han introdusere de forskjellige bandene og artistene ved hjelp av rap. Han hadde også andre oppgaver som konferansier, som å gi praktiske beskjeder, og framføre reklamebudskap fra arrangementets sponsorer.

Uttrykket ble brakt til New York med jamaicanske immigranter på 1970-tallet, og ble en del av den nye musikkstilen hip-hop.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.