Hopp til innhold

Rapping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den amerikanske rapperen Eminem (til høyre)

Rapping, eller rap, er en betegnelse på en måte å bruke vokal på som inneholder tekster som rimer og framføres på en bestemt rytmisk måte. Rap regnes gjerne som et av de «fire elementene» av hiphop-kulturen, og rap-musikk brukes ofte synonymt med hiphop-musikk, selv om rapping også blir brukt innen en rekke forskjellige musikkgenre, for eksempel nu metal, og hiphop-musikk trenger heller ikke å inneholde rap.

Freestyling

[rediger | rediger kilde]

En form for rapping er freestyling, hvor utøveren improviserer teksten, ofte inspirert av foregående handlinger av de tilstedeværende, og enda oftere ved «dissing» av motstanderen. Dette foregår ofte som «freestyle battles».

Rapper Juice Wrld var kjent blant annet som freestyle-rapper.

«Seremonimester»

[rediger | rediger kilde]

MC er en forkortelse for Master of Ceremonies og er i dag synonymt med rapp-artist. Innenfor populærmusikk ble termen MC først tatt i bruk i Jamaicas dansehaller hvor man alltid hadde en «seremonimester» på dansetilstelninger. Han introdusere de forskjellige bandene og artistene ved hjelp av rap. Han hadde også andre oppgaver som konferansier, som å gi praktiske beskjeder, og framføre reklamebudskap fra arrangementets sponsorer.

Uttrykket ble brakt til New York med jamaicanske immigranter på 1970-tallet, og ble en del av den nye musikkstilen hiphop.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Master of Ceremonies − Hip hop culture» (engelsk). Besøkt 18. januar 2022. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]