Hopp til innhold

Fürth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fürth

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBayerns flagg Bayern
StatusKreisfreie Stadt
Ligger vedRednitz
Pegnitz
Regnitz
Main–Donau-kanalen
Zenn
Postnummer90762
Retningsnummer0911
Areal63,35 kvadratkilometer[1]
Befolkning132 032[2] (2023)
Bef.tetthet2 084,17 innb./kvadratkilometer
Høyde o.h.296 meter
Nettsidewww.fuerth.de
Kart
Fürth
49°28′42″N 10°59′25″Ø

Fürth er en by i den tyske delstaten Bayern, i det sydlige Tyskland.

Distriktet der byen ligger kalles Mittelfranken. Fürth, Nürnberg og Erlangen danner sammen med mindre byenheter et av Bayerns 23 storbyområder og en av Tysklands 11 Metropolregioner. Byen feirer sitt 1000-årsjubileum i 2007. Fürth hadde i november 2006 113 719 innbyggere.

Elva Pegnitz

Den historiske bykjernen ligger øst og sør for elvene Rednitz og Pegnitz. Disse flyter sammen til elva Regnitz nordvest for den gamle bydelen. På vestsiden av byen ligger et stort skogsområde kalt Fürther Stadtwald. Byen har vokst sammen med Nürnberg mot øst mens nord for Fürth ligger byen Erlangen.

St. Michael kirken

Første gang bosettingen Fürth ble omtalt var 1. november 1007 da keiser Heinrich II donerte sin eiendom i Fürth til den nyinnsatte biskopen i Bamberg. Navnet Fürth er avledet av det tyske ordet "Furth" (vadested) og henviser til de første som slo seg ned ved vadestedet ved elva Rednitz. Byen fikk etterhvert handelsrettigheter, men disse ble overført til Nürnberg under keiser Heinrich III.

Fra 1062 fikk Fürth tilbake handelsrettighetene, men da var allerede Nürnberg blitt en større og mer betydningsfull by enn Fürth. I de etterfølgende århundrene ble byen styrt fra ulike hold som biskopen i Bamberg, fyrstedømmet i Ansbach og byen Nürnberg. Byen forble liten med en befolkning på mellom 1000 og 2000. Først på slutten av 1700-tallet passerte folketallet 10 000.

Under tredveårskrigen (16181648) ble byen nesten utslettet av brann.

Den første jernbanestrekningen i Tyskland (Bayerischen Ludwigsbahn) ble åpnet mellom Nürnberg og Fürth 7. desember 1835.

Økonomi og infrastruktur

[rediger | rediger kilde]
Handlegate med rådhuset

Mange små og store leketøysprodusenter har hatt stor betydning for byen. Tidligere var byen også kjent som en stor bryggeriby, faktisk var byen rangert foran München som ølby ved inngangen til forrige århundre. På den tiden var det 5 store bryggerier i drift. Europas største postordre firma Quelle har sitt hovedkontor i byen og Siemens har flere kontorer og fabrikker her. Radio- og TV-produsenten Grundig hadde sitt hovedkontor og flere fabrikker i Fürth, hovedkontoret er senere blitt til Fürther Rundfunkmuseum.

I 1914 opprettet 3. Bayerske Armekorps en flyplass i utkanten av byen. Etter første verdenskrig ble den Fürth-Nürnberg internasjonale flyplass. Nürnberg tok over ansvaret for flyplassen i 1928 og den ble da kalt Nürnberg-Fürth helt fram til 1933 da sivil luftfart ikke lenger fikk operere fra flyplassen. Flyplassen ble senere erstattet av den nye internasjonale flyplassen som ligger i Marienberg i Nürnberg.

Etter andre verdenskrig okkuperte de allierte byen og US Army hadde store styrker stasjonert i byen helt fram til 1993. En del av bygningsmassen ble deretter omgjort til boliger.

I 1843 ble kanalen mellom Bamberg og Nürnberg åpnet for trafikk. En ny kanal (Rhein-Main-Donau Kanal) ble fullført i 1992, denne går fra Bamberg til Kelheim via bl.a. Fürth og Nürnberg, og kobler dermed Fürth til kanalsystemet Rhinen-Donau.

Kjente personer

[rediger | rediger kilde]
Henry Kissinger

Disse kjente personene er født i Fürth:

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]