Fristaten Flaskehals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Freistaat Flaschenhals
[[Provinsen Hessen-Nassau|]] Flagge Preußen - Provinz Hessen-Nassau.svg
1919 – 1923 Flagge Preußen - Provinz Hessen-Nassau.svg [[Provinsen Hessen-Nassau|]]
Plasseringa til Flaskehals
Kart over Fristaten Flaskehals
Hovedstad Lorch
Språk Tysk
Styreform Republikk
President Edmund Pnischeck
Historisk periode Mellomkrigstiden
 - Grunnlagt 10. januar 1919
 - Ruhrokkupasjonen 23. februar 1923
Innbyggere
 - 1920 est. 17 363 
Valuta Freistaattaler

Fristaten Flaskehals (tysk: Freistaat Flaschenhals) var en kortvarig tysk kvasi-stat under Weimarrepublikken (1918–1933) som eksisterte fra 10. januar 1919 til 25. februar 1923.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den ble dannet av deler av den prøyssiske provinsen Hessen-Nassau som følge av en feil i utmålingen av den franske og amerikanske okkupasjonen på østbredden av Rhinen etter første verdenskrig. Dette førte til at disse to okkupasjonssonene ikke møtte hverandre og det ble liggende et område imellom. På grunn av kommunikasjonsnettet, ble området avskåret fra kommunikasjon fra det øvrige Tyskland, den såkalte Weimar-republikken.

Livet i Flaskehals[rediger | rediger kilde]

Området besto av rundt 17 000 mennesker, og den lille byen Lorch var områdets største og ble dets hovedstad. Ordføreren i Lorch, Edmund Pnischeck, ble valgt til områdets president. Pnischeck ledet Flaskehals' administrasjon så lenge den eksisterte, og sørget for at det ble utstedt frimerker, pass og valuta.

Flaskehals var helt isolert fra omverdenen, da det manglet veiforbindelse til den delen av Tyskland som ikke var okkupert, og tog fikk ikke lov til å stoppe der. Også lufttransport og transport på elvene var umulig. Eneste måte å få varer og post til og fra området var gjennom smugling. Ved en anledning ble en fransk togtransport med kull fra Ruhrdalen kapret fra den nærliggende byen Rüdesheim am Rhein og tatt til Flaskehals, hvor kullet ble distribuert til befolkningen til oppvarming.

Opphør[rediger | rediger kilde]

Statsdannelsen opphørte å eksistere da franskmennene gjennomførte sin okkupasjon av Ruhr i 1923. Flaskehals ble da igjen en del av provinsen Hessen-Nassau.

I dag[rediger | rediger kilde]

Flaskehals er i dag en del av de tyske delstatene Hessen og Rheinland-Pfalz. Deler av området er en del av verdensarvstedet Øvre mellomrhindal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 50°09′43″N 7°55′16″Ø