Friðrik Þór Friðriksson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Friðrik Þór Friðriksson
Friðrik Þór Friðriksson 2007
Født12. mai 1954[1][2]Rediger på Wikidata (69 år)
Reykjavík
BeskjeftigelseFilmregissør, manusforfatter, filmprodusent, skuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetIsland
UtmerkelserEddaprisen for beste regissør (2000) (for: Universets engler)
IMDbIMDb

Friðrik Þór Friðriksson (født 12. mai 1954) er islandsk filmregissør og produsent.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i nærheten av en amerikansk militærbase på Keflavik. Det var delte meninger om denne basen, noen mente at det var med på å fremme Islands økonomi, mens andre mente at det var en trussel for deres selvstendighet. I tillegg var Island i full vekst og det oppsto en frykt for at man skulle glemme sine røtter. Dette stadig gjennopptagne temaet var med på å forme Fridriksson sine filmer. «Movie Days» (Bíódagar, 1994) og «Devil's Island» (Djöflaeyjan, 1996) er eksempler på slike filmer. Selv om Friðriksson, i likhet med den amerikansk kultur, er opptatt av frihet og selvstendighet er det filmskapere som Akira Kurosawa, John Ford og Nicholas Ray som har hatt størst innflytelse på Friðriksson sitt arbeid. Musikalsk benytter Friðriksson seg for det meste av rock og undergrunnsmusikk.

Fra 1974 til 1978 var han leder for det islandske universitets filmklubb, hvor hans oppgaver var å promotere nye filmer. I 1978 kom Islands første filmfestival hvor de viktigste aktørene var Hrafn Gunnlaugsson og nettopp Friðrik Þór. Det var først da man begynte å lage helaftens filmer.

Friðriksson sitt endelige gjennombrudd kom i 1991 med filmen «Children of Nature» (Börn náttúrunnar) da den ble nominert til Oscar for beste utenlandsk film. Filmen tar for seg hvordan det er for gamle Þorgeir å flytte fra den islandske bygda og inn til storbyen Reykjavik. Her kommer igjen temaet om det gamle mot det nye opp.

Friðriksson sine filmer kombinerer ofte en form for humor sammen med solidaritet for karakterene i filmen.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Regissør[rediger | rediger kilde]

Produsent[rediger | rediger kilde]

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 132712490, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ filmportal.de, oppført som Fridrik Thór Fridriksson, Filmportal-ID cf513673e7414128baaf087aed4bc0f8, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]