Universets engler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Universets engler
orig. Englar alheimsins
Generell informasjon
Nasjonalitet Island Island
Utgitt 1. januar 2000
Lengde 100 min.
Språk Islandsk
Aldersgrense 15 år[1]
Bak kamera
Regissør Friðrik Þór Friðriksson
Manus Einar Már Guðmundsson
Produsent Friðrik Þór Friðriksson
Musikk Hilmar Örn Hilmarsson
Sjeffotograf Harald Gunnar Paalgard
Klipp Skule Eriksen
Sigvaldi J. Kárason
Foran kamera
Medvirkende Ingvar E. Sigurðsson
Baltasar Kormákur
Björn Jörundur Friðbjörnsson
Hilmir Snær Guðnason
Margrét Helga Jóhannsdóttir
Theódór Júlíusson
Eksterne lenker

Universets engler (originaltittel: Englar alheimsins) er en islandsk film fra 2000 regissert av Friðrik Þór Friðriksson.

Handling[rediger | rediger kilde]

Universets engler følger Páll, som bor hjemme med sine foreldre. Han er av kunstnertypen og har ikke helt kontroll på livet sitt. Når kjæresten gjør det slutt, snus verden opp ned for Páll og han blir omsider lagt inn på psykiatrisk avdeling. Her får han to venner som skal vise seg å forandre hans syn på omverdenen.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Manus[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på Einar Már Guðmundssons bok med samme tittel. Boka fikk, da den kom i 1995, Nordisk råds litteraturpris. Det er imidlertid ikke første gang Friðriksson og Guðmundsson jobber sammen. De to skrev manus til de prisbelønte filmene Bíódagar og Reisen tilbake, hvor sistnevnte ble nominert til beste fremmespråklige film under Oscarutdelingen i 1991.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Hilmar Örn Hilmarsson har vært filmkomponist på en rekke av Friðrikssons produksjoner og står hovedsakelig for musikken bak Universets engler. Med seg har han det kritikerroste islandske bandet Sigur Rós på to av sporene. I tillegg finner man flere steder i løpet av filmen diverse amerikansk rockemusikk. Denne blandingen av spesialkomponert filmmusikk og populærmusikk er typisk for Friðrik Þór Friðrikssons filmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Medietilsynets begrunnelse: « Filmen skildrer schizofreni og depresjoner. Sammen med flere selvmord gir dette 15-årsgrense.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]