Frekke forretninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frekke forretninger
Generell informasjon
SjangerDramakomedie / Ungdomsfilm
Utgivelsesår1983
Prod.landAmerikansk
Lengde98 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørPaul Brickman
ProdusentJon Avnet
Steve Tisch
The Geffen Company
ManusforfatterPaul Brickman
MusikkTangerine Dream
KlippRichard Chew
Annen informasjon
FilmformatBruce Surtees
Budsjett$6,2 millioner
Prod.selskapWarner Bros.
Premiere5. august 1983 (USA)
24. februar 1984 (Norge)
Eksterne lenker

Frekke forretninger (originaltittel: Risky Business) er en amerikansk dramakomedie og ungdomsfilm fra 1983 med Tom Cruise og Rebecca De Mornay i hovedrollene. Regi og manus er ved Paul Brickman. Filmen skildrer livet til en tenåringsgutt fra middelklassen og berører tema som materialisme, kapitalisme, sex og overgangen fra barn til voksen.

Dette var Tom Cruise sin første hovedrolle og ble hans gjennombrudd som skuespiller. Den spilte inn over $63 millioner på kinoer i USA.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Joel Goodson (Tom Cruise) er en pliktoppfyllende 17-åring som går på High school og har velstående foreldre med et stort, velmøblert hus med mange verdigjenstander og en sølvgrå Porsche stående i garasjen. Han har to mål for fremtiden: Å komme inn på Princeton University og få ligge med en jente – og den sjansen byr seg når foreldrene reiser på ferie til Europa. Med foreldrene borte inviterer han sine kompiser hjem, og sammen forlyster de seg med foreldrenes luksusgjenstander, noe som blant annet innebærer en halsbrekkende tur med deres Porsche. Bilen havner i sjøen og Joel havner i klørne på prostituerte Lana (Rebecca De Mornay). Gode råd er dyre nå som Joel trenger penger til verkstedregningen, og han lar seg overtale av Lana til å bli med på et forretningseventyr som ikke bare er frekt, men også ulovlig. Og når Joel pådrar seg vreden til Lanas hallik (Joe Pantoliano) innser han at det også kan bli farlig.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble meget godt mottatt av de amerikanske anmelderne og har oppnådd så mye som 96 % på Rotten Tomatoes[2] og 75 % på Metacritic.[3] Den fikk imidlertid blandet mottakelse av de norske anmelderne. Blant annet så gav Dagsavisen den terningkast fire, VG og Dagbladet tre og Aftenposten to.[4]

Filmen inneholder mye popmusikk fra 1980-tallet fra artister som blant annet Muddy Waters, Bruce Springsteen, Prince, Jeff Beck, Journey, Phil Collins og The Police.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]