Frekke forretninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frekke forretninger
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Regissør Paul Brickman
Manus Paul Brickman
Produsent Jon Avnet
Steve Tisch
The Geffen Company
Medvirkende Tom Cruise
Rebecca De Mornay
Joe Pantoliano
Musikk Tangerine Dream
Klipp Richard Chew
Filmselskap Warner Bros.
Utgitt USA 5. august 1983
Norge 1984
Filmformat Bruce Surtees
Lengde 98 min
Aldersgrense 16 år Norge (1984)
Budsjett $6,2 millioner
IMDb

Frekke forretninger (originaltittel: Risky Business) er en amerikansk komedie fra 1983 med Tom Cruise og Rebecca De Mornay i hovedrollene. Regi og manus er ved Paul Brickman.

I Frekke forretninger hadde Tom Cruise sin første hovedrolle som ble hans gjennombrudd som skuespiller. Filmen ble en publikumssuksess og spilte inn over $63 millioner på kinoer i USA [1].

Handling[rediger | rediger kilde]

Joel Goodson (Tom Cruise) er en pliktoppfyllende 17-åring som går på High school og har velstående foreldre med et stort, velmøblert hus med mange verdigjenstander og en sølvgrå Porsche stående i garasjen. Han har to mål for fremtiden: Å komme inn på Princeton University og få ligge med en jente – og den sjansen byr seg når foreldrene reiser på ferie til Europa. Med foreldrene borte inviterer han sine kompiser hjem, og sammen forlyster de seg med foreldrenes luksussgjenstander, noe som blant annet innebærer en halsbrekkende tur med deres Porsche. Bilen havner i sjøen og Joel havner i klørne på prostituerte Lana (Rebecca De Mornay). Gode råd er dyre nå som Joel trenger penger til verkstedregningen, og han lar seg overtale av Lana til å bli med på et forretningseventyr som ikke bare er frekt, men også ulovlig. Og når Joel pådrar seg vreden til Lanas hallik (Joe Pantoliano) innser han at det også kan bli farlig!

Filmen inneholder mye popmusikk fra 1980-tallet fra artister som blant annet Muddy Waters, Bruce Springsteen, Prince, Jeff Beck, Journey, Phil Collins og The Police.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]