Free As A Bird (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Free As A Bird»
AlbumAnthology 1
B-side«Christmas Time (Is Here Again)»
Format7", CD singel
Artist, bandThe Beatles
UtgittUK: 4. desember 1995
US: 12. desember 1995
InnspiltNew York City, ca. 1977 og Sussex, februar-mars 1994
SjangerRock, pop
Lengde4:26
PlateselskapApple Records
Produsent(er)Jeff Lynne, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
«Baby It's You»
(1995)
«Free As A Bird»
«Real Love»
(1996)
Ukulelen som Harrison spiller på mot slutten av «Free As A Bird».

«Free As A Bird» er en sang med The Beatles, utgitt i 1995. Sangen er hovedsakelig skrevet av John Lennon, med et nytt mellomparti skrevet av Paul McCartney. «Free As A Bird» ble utgitt som singel, på album (vinyl og CD) og på video og DVD av de tre gjenlevende tidligere The Beatles-medlemmene for å promotere fjernsynsserien og CD-samlingen Anthology 1 og videoserien, som også ble utgitt på DVD med bonusmateriale.

Avdøde John Lennon hadde begynt på sangen, men aldri fullført den. Hans enke, Yoko Ono, ga tapen med den «rå» innspillinga av den uferdige sangen til Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr. De «gjenforente» The Beatles for å gjøre ferdig sangen og spille den inn,[1] sammen med «Real Love»,[2] samt «Now And Then»,[3] som ikke ble fullført. I intervjuer fremstilte de tre gjenværende bandmedlemmene det som om de tenkte seg at Lennon hadde reist på ferie og hadde overlatt dem sangen for å fullføre den.

Den opprinnelige innspillingen gjorde Lennon ca. 1977 i New York City, og overdubbing (lyd på lyd) ble gjort i tidsrommet februar–mars 1994 i Sussex, England.

Videoen til «Free As A Bird» vant Grammy-pris i 1997 til Vincent Joliet (videoprodusent), Joe Pytka (videoregissør) og til The Beatles i kategorien for Beste musikkvideo. Videoen hadde mange referanser til andre Beatles-sanger og -hendelser.

Sangen nådde 2.-plass på UK Singles Chart og plasserte seg som nummer 6 på U.S. Billboard Hot 100.

Jeff Lynne (tidligere medlem av Electric Light Orchestra) produserte sangen ettersom George Martin, The Beatles' produsent gjennom alle år, trakk seg på grunn av svekka hørsel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]