Frederiksberg metrostasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Copenhagen Metro Kongens Nytorv.jpg
Frederiksberg
 Frederiksberg
Rulletrapp ned mot stasjonsområdet
LandDanmark Danmark
ByKøbenhavn
BydelFrederiksberg
Åpnet1864
Tjenester
Linje(r)M1 M2
Forbindelser
Buss Bussja

Frederiksberg er en metrostasjon som ligger i Frederiksberg ved siden av Frederiksberg Centret. Både Linje M1 og M2 benytter stasjonen, i tillegg finnes det også overgangsmuligheter for reisende til buss. Stasjonen befinner seg i takstsone 1 og 2. Når Cityringen blir åpnet, som forventes å skje i 2018, vil Frederiksberg også betjene den fremtidige Linje M3. Det vil bli en underjordisk forbindelse mellom de to perronger, og hovedtrapper til cityringsstasjonen fra Sylows Allé. Byggingen begynte i juni 2010 med ledningsarbeider og arkeologiske utgravninger. Selve utgravningen forventes å begynne i starten av 2012 og stasjonen forventes å stå ferdig i midten av 2015.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Stasjonen var opprinnelig mellomstasjon på banen København-Roskilde (før bruken av den nåværende Københavns Hovedbanegård). Den gamle stasjonsbygningen, som nå blir tatt ut av drift og rommer en café, er oppført 1864 etter tegninger av arkitekten V.C.H. Wolf, som også sto for pakkhuset og stasjonsforstanderboligen i forlengelse av bygningen. Hele bygningskomplekset ble fredet i 1992.

Fra 1934 var Frederiksberg Station endestasjon for S-togenes linje F, men ble tatt ut av drift den 20. juni 1998. Heretter ble anlegget oppgradert til metrodrift.

Den nye metrostasjonen er, i likhet med de øvrige stasjoner på Metroen, tegnet av KHR arkitekter.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frederiksberg Arkivert 22. mai 2010 hos Wayback Machine. på m.dk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Københavns metro   Neste stasjon
M1
M2
Cityringen (Under anlegg)
M3