Frederiksberg metrostasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Copenhagen Metro Kongens Nytorv.jpg
Frederiksberg
Frederiksberg
Rulletrapp ned mot stasjonsområdet
LandDanmark Danmark
ByKøbenhavn
BydelFrederiksberg
Opprettet2003
Åpnet1864
Tjenester
Linje(r)M1 M2 M3
Forbindelser
Buss Bussja

Frederiksberg metrostasjon
55°40′52″N 12°31′56″Ø

Frederiksberg er en metrostasjon som ligger i Frederiksberg ved siden av Frederiksberg Centret. Både Linje M1 og M2 på den samme plattform og M3 separert benytter stasjonen, i tillegg finnes det også overgangsmuligheter for reisende til buss. Stasjonen befinner seg i takstsone 1 og 2. Det er en underjordisk forbindelse mellom de to perronger, og hovedtrapper til cityringsstasjonen fra Sylows Allé.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stasjonen var opprinnelig mellomstasjon på banen København-Roskilde (før bruken av den nåværende Københavns Hovedbanegård). Den gamle stasjonsbygningen, som er tatt ut av drift, er oppført 1864 etter tegninger av arkitekten V.C.H. Wolf, som også sto for pakkhuset og stasjonsforstanderboligen i forlengelse av bygningen. Hele bygningskomplekset ble fredet i 1992.[1]

Fra 1934 var Frederiksberg Station endestasjon for S-togenes linje F, men ble tatt ut av drift den 20. juni 1998. Heretter ble anlegget oppgradert til metrodrift.

Den nye metrostasjonen er, i likhet med de øvrige stasjoner på Metroen, tegnet av KHR arkitekter. Etter at Cityringen ble åpnet i september 2019, betjener Frederiksberg også Linje M3.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sag: Frederiksberg Station» (dansk). Fredede & bevaringsværdige bygninger / Slots- og Kulturstyrelsen. Besøkt 25. juli 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Københavns metro   Neste stasjon
M1
M2
Cityringen
M3