Flintholm stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flintholm stasjon
Flintholm Station.jpg
Et S-tog ved den hevede plattformen
LandDanmark Danmark
StedKøbenhavn, Flintholm
KommuneKøbenhavns kommune
Opprettet24. januar 2004
Postnummer2000
Operatør(er)DSB, S-tog, Metro
Rehabilitert24. januar 2004
Åpnet23. oktober 1929
Tjenester
Linje(r)S-tog Frederikssundbanen
S-tog Ringbanen
Plattform(er)2 metro
4 S-tog
Forbindelser
T-banem1 m2
Buss Bussja
Posisjonskart
Flintholm stasjon ligger i Region Hovedstaden
Flintholm stasjon
Flintholm stasjon
Flintholm stasjon (Region Hovedstaden)

Flintholm stasjon
55°41′09″N 12°29′58″Ø

Flintholm er en overjordisk S- og metrostasjon i bydelen med samme navn, Flintholm, som befinner seg i Frederiksberg kommune, en kommune som er fullstendig omsluttet av København sin. Stasjonen blir betjent av linje M1 og M2 tilhørende Københavns metronettverk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stasjonen ble åpnet den 24. januar 2004 for den nybygde strekningen Frederiksberg–Vanløse. Den befinner seg hevet over bakken. Ved stasjonen handler det seg om en V-formet sporanlegg. metrolinjene og S-tog-linjene H und C kommer fra ut fra en Viadukt mot vest in til stasjonen, der skiller sporene seg i to ulike for Metro og S-tog. S-tog-linjene H og C fører videre i sydvestlig retning, Metrolinjene 1 og 2 kjører videre i østlig retning. S-tog-Linjen F krysser stasjonen fra nord. Det finnes byttemuligheter til linjene H, F og C blant S-togene, linjene M1 og M2 til Metro og til diverse busslinjer.

Stasjonen har mottatt flere priser: Den danske stålpris fra Dansk Stålinstitut, diplom fra The Brunel Awards, en skønhedspris fra Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse og en stålpris fra European Steel Design Awards.

Den første Flintholm stasjon[rediger | rediger kilde]

Den første Flintholm stasjon var en forgrenings- og godsstasjon på Frederikssundbanen og på Godsringbanen. Fra 1896 lå et sidespor til Frederiksberg Gasværk på stedet. Stasjonen ble åpnet, da banen til Vigerslev stasjon ble tatt i bruk i 23. oktober 1929 for tog til Vestbanen og 15. mai 1930 ble resten av stasjonen tatt i bruk sammen med resten av Godsringbanen.[1]

Den nordlige forgreningen, som i kjøreplanerne ble angitt som Grøndal stasjon inntil 1979, lå i mellom de nåværende Flintholm og Grøndal stasjoner. Forbindelsen til Vanløse stasjon kom ved S-togets åpning. Den sydlige forgrening kaltes Damhus inntil 1979, hvor en ny linjeblokk til Vigerslev stasjon ble tatt i bruk og de siste armsignaler på stasjonen ble endret til dagslyssignaler og hele stasjonen ble fra det tidspunkt betegnet som Flintholm.[2] Fra Damhus ble påbegynt en forbindelse til Vanløse stasjon. Her ble det ført opp en bro over Grøndal Parkvei, som aldri ble tatt i bruk og den ble nedrevet igjen omkring 1950.[3]

Etter at Frederiksberg stasjon ble nedlagt som godsstasjon, ble den dobbeltsporede forbindelse fra Frederiksberg til Godsringbanen mot nord nedlagt i 1996 og den sydlige enkeltsporete forbindelse ble lukket i 1998 og stasjonen ble fri bane i mellom Solbjerg stasjon og Vanløse.[4] Etter en periode, hvor S-tog kjørte forbi den betjente kommandopost, som lå hvor sporene fra nord, syd og vest møtes mot Frederiksberg, ble den nordlige forgrening lagt under Vanløse stasjon i den 1. november 1999.[5] Forbindelsen til Vanløse fra ringbanen ble lukket i 2001, da den nåværende Flintholm stasjon skulle anlegges.

Forrige stasjon   Banedanmark   Neste stasjon
Ringbanen
Frederikssundbanen
Københavns metro
Endestasjon
M1
M2
S-tog.svg S-tog
F
C
H

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Byens Baner, side 154
  2. ^ Jernbanen nr 1 1980
  3. ^ Byens Baner side 152
  4. ^ Jernbanen nr 3 1998 side 6 og nr 4 1998 side 6
  5. ^ Jernbanen nr. 6 1999 side 6

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]