Kongens Nytorv metrostasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Copenhagen Metro Kongens Nytorv.jpg
Kongens Nytorv
Kongens Nytorv Station under jorden.JPG
Rulletrappene ned til stasjonen
LandDanmark Danmark
ByKøbenhavn
Opprettet19. oktober 2002
Åpnet2002
Tjenester
Linje(r)M1 M2 M3 M4
Plattform(er)4
Forbindelser
Buss Buss1A 15 26 350S 85N

Kongens Nytorv metrostasjon
55°40′46″N 12°35′07″Ø

Kongens Nytorv er en underjordisk metrostasjon i København, under plassen med samme navn. Stasjonen blir betjent av M1, M2, M3 og M4 i Københavns metrosystem. Det finnes vekslemuligheter til diverse busslinjer.

Stasjonen ble innviet 19. oktober 2002 til den nybygde strekningen Vestamager–Nørreport. I 2019 ble linjen M3 fullført under navnet Cityringen. In 2020 ble linjen M4 åpnet som passerer Kongens Nytorv i de samme spor som M3. Disse danner en direkte forbindelse til København H.[1]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Kongens Nytorv er bygget og utformet etter samme stil som de fleste andre underjordiske metrostasjoner i Køpenhavns metronettverk. Det er to hovednivåer under bakkenivå; den første er en bare en kort trapp ned fra gateplanet. På dette nivået kan passasjerer ta en heis ned til en mellometasje med utgang i motsatt retning, slik at de så kan ta en annen heis for å nå togplattformene. Det er også en heis som frakter reisende direkte til plattformen.

Det finnes to innganger til stasjonen: Én ved det sydvestlige hjørnet av krysset mellom Kongens Nytorv, Lille Kongensgade, Holmens Kanal og Store Kongensgate, og en annen på innsiden av kjøpesenteret Magasin de Nord.

Linjer[rediger | rediger kilde]

I dag betjener begge alle metrolinjer Kongens Nytorv. M1 og M2 går til Vanløse vestover og respektivt til Vestamager og Lufthavnen østover. M3 og M4 går i Cityringen och Kongens Nytorv fungerer som en forbindelse mellom de gamle M1 og M2, og de nye M3 og M4. Det er den eneste stasjonen med alle fire linjer.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Christian Sørgjerd (29. september 2019). «Den har kostet 30 milliarder og tatt 10 år å bygge. Københavns nye Metro-ring er åpnet.». Aftenposten. Besøkt 29. april 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Københavns metro   Neste stasjon
M1
M2
Cityringen
M3
M4