Frazer Nash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frazer Nash TT Replica 1935

Frazer Nash var en britisk bilfabrikk som var virksom mellom 1922 og 1957.

Historik[rediger | rediger kilde]

Archie Frazer-Nash bygde sin første bil under eget navn i 1922. Etter å ha bygget et fåtall familiebiler presenterte han i 1924 den sportsbil som skulle bygges stort sett uforandret fram til andre verdenskrigs utbrudd.

Frazer Nash hadde et meget enkelt chassis med aksler av stål og steinhard torsjonsfjæring foran og bak. Girkassen, som var plassert foran bakakselen, var ekstremt enkel: hvert gir bestod av et tannhjul som ble koblet inn via en klokobling. Hvert gir drev så et enkelt tannhjul direkte på bakakselen via et kjede. Bilene ble kalt Chain Gang etter kjededriften. Bakakselen manglet differensial og for at bilen skulle bli kjørbar i kurver hadde den en meget smal sporvidde bak, kun 107 cm. Frazer Nash kjøpte firesylindrede motorer på 1,5 liter fra frittstående produsenter. Tidlige biler hadde sidventilsmotorer, men runt 1930 ble toppventiler innført.

I 1929 fikk selskapet økonomiske problemer og ble kjøpt opp av H.J. Aldington som drev virksomheten videre. Archie Frazer-Nash gikk videre og startet bygging av flydeler, en bedrift som i utviklet form finnes også i dag.[1] På begynnelsen av 1930-tallet utviklet Frazer Nash en egen motor med overliggende kamaksel. Dessuten ble det bygget et lite antall biler med sekssylindret motor fra underleverandøren Blackburne, med dobbelt overliggende kamaksel. Den motoren ga i konkurranseversjon med Roots-kompressor over 150 hk. På midten av trettitallet var Frazer Nash blitt gammeldags og salget sank hvert år. Familien Aldington kompensere det dårlige salget gjennom å importere tyske BMW-biler, som ble solgt under navnet Frazer Nash-BMW i det britiske markedet.

Frazer Nash Le Mans ca 1955

Etter andre verdenskrig presenterte Frazer Nash en ny sportsbil, helt annerledes enn Chain Gang-modellen. Den nye bilen var til store deler basert på BMW 328. Frazer Nash inngikk avtale med Bristol Cars som bygde motor og drivverket mot at de fikk bygge en GT-bil under eget navn.

Frazer Nashs ny bil var framgangsrik innen motorsporten, med en tredjeplass i 24-timersløpet på Le Mans samt seier i Targa Florio i 1951 og 12-timers løpet på Sebring i 1952. I 1954 fikk familien Aldington generalagenturet for et nytt tysk merke, Porsche, som de beholdt fram til 1965. Frazer Nash forsøkte å fornye sine biler gjennom å tilby BMW’s V8-motor, men bare en prototype ble bygget innen produksjonen ble lagt ned i 1957.

Frazer Nash bygde opp til om lag 350 biler av Chain Gang-modellen før andre verdenskrig og siden cirka 65 BMW-baserte biler etter krigen.

Formel 1[rediger | rediger kilde]

Frazer Nash konkurrerte i Formel 1 sesongen 1952, da mesterskapet ble kjørt bare etter Formel 2-reglementet.

F1-sesonger[rediger | rediger kilde]

Deltakerland Løp Bil Motor
Sveits’ flagg, Belgias flagg og Nederlands flagg. Scuderia Franera Frazer Nash FN48 Bristol 2,0 Liter
Frazer Nash Le Mans ca 1938

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]