Franz Gürtner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Franz Gürtner
Bundesarchiv Bild 183-H13466, Franz Gürtner.jpg
Gürtner i 1938 med NSDAPs partinål på jakkeslaget.
Født 26. august 1881
Regensburg
Død 29. januar 1941
Berlin
Utdannelse Ludwig-Maximilians-Universität München
Parti Deutschnationale Volkspartei, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser Goldenes Parteiabzeichen der NSDAP

Franz Gürtner (født 26. august 1881, død 29. januar 1941) var tysk justisminister i Adolf Hitlers kabinett og ansvarlig for samordningen av rettsvitenskap i det nazistiske Tyskland. Han ble utnevnt til Reichsjustizminister av rikskansleren Franz von Papen i 1932, ble sittende i embetet under etterfølgeren Kurt von Schleicher og fortsatte også under Hitler fram til sin død i 1941.

Franz Gürtner var opprinnelig en ikke-nazistisk konservativ politiker, men ble seinere medlem av det tyske nazistpartiet NSDAP. Han mislikte Gestapos og SAs brutale behandling av krigsfanger og innsatte i konsentrasjonleirene, men protesterte forgjeves til Hitler. Han ble værende i stillingen i håp om å endre maktapparatet fra innsiden, men sørget isteden for offisiell godkjenning av og rettslig grunnlag for en rekke kriminelle handlinger under Hitlers administrasjon. Han undertegnet blant annet de antisemittiske Nürnberglovene i 1935 som la grunnlaget for «den endelige løsning på det jødiske problem».

Gürtner fikk det tyske jernkorset for krigsinnsatsen sin på vestfronten under første verdenskrig. Han studerte juss i München.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)