Franz Gürtner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Franz Gürtner
Bundesarchiv Bild 183-H13466, Franz Gürtner.jpg
Gürtner i 1938 med NSDAPs partinål på jakkeslaget.
Født 26. august 1881
Regensburg
Død 29. januar 1941
Berlin
Parti Deutschnationale Volkspartei, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser Goldenes Parteiabzeichen der NSDAP
Utdannelse Ludwig-Maximilians-Universität München

Franz Gürtner (født 26. august 1881, død 29. januar 1941) var tysk justisminister i Adolf Hitlers kabinett og ansvarlig for samordningen av rettsvitenskap i det nazistiske Tyskland. Han ble utnevnt til Reichsjustizminister av rikskansleren Franz von Papen i 1932, ble sittende i embetet under etterfølgeren Kurt von Schleicher og fortsatte også under Hitler fram til sin død i 1941.

Franz Gürtner var opprinnelig en ikke-nazistisk konservativ politiker, men ble seinere medlem av det tyske nazistpartiet NSDAP. Han mislikte Gestapos og SAs brutale behandling av krigsfanger og innsatte i konsentrasjonleirene, men protesterte forgjeves til Hitler. Han ble værende i stillingen i håp om å endre maktapparatet fra innsiden, men sørget isteden for offisiell godkjenning av og rettslig grunnlag for en rekke kriminelle handlinger under Hitlers administrasjon. Han undertegnet blant annet de antisemittiske Nürnberglovene i 1935 som la grunnlaget for «den endelige løsning på det jødiske problem».

Gürtner fikk det tyske jernkorset for krigsinnsatsen sin på vestfronten under første verdenskrig. Han studerte juss i München.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)