Hopp til innhold

Frankrikes senat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sénat
Senatet holder til i Palais du Luxembourg.
Grunnlagt1958
MøtestedPalais du Luxembourg, Paris
Nettstedhttps://www.senat.fr/

Frankrikes senat (fransk: Sénat) er overhuset i det franske parlamentet og har tilhold i Palais du Luxembourg. Senatet danner sammen med den direkte folkevalgte Frankrikes nasjonalforsamling, et tokammersystem.

Sammensetting[rediger | rediger kilde]

Senatet består av 348 medlemmer, hvorav 10 skal representere de oversjøiske territorier og 12 franskmenn i utlandet.[1] Valgene foretas av valgkollegier i Frankrikes departementer og for seks år av gangen. Valgkollegiene er i det vesentlige (95 %) sammensatt av lokale representanter, men også valgte representanter fra regionen til Nasjonalforsamlingen deltar.

Det skjer valg til Senatet hvert tredje år, slik at ca. halvparten av Senatet er på valg hver gang.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Senatet er en selvstendig parlamentarisk forsamling og stemmer over ethvert lovforslag som enten regjeringen eller Nasjonalforsamlingen har lagt frem.[1]

Alle lovforslag blir behandlet av ett av de sju faste utvalgene eller et spesialutvalg. Til slutt behandles forslaget i plenum.

Senatet skal uttale seg til alle forslag om endringer av forfatningen, det kontrollerer regjeringen og spiller i fransk politikk en særskilt rolle ved å representere de kommunale og regionale organer.

Presidenter[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liste over presidentene for Frankrikes senat

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]