Hopp til innhold

Frankenweenie (2012)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frankenweenie
Generell informasjon
GenreMonsterfilm, fantasyfilm, barnefilm, filmkomedie, science fiction-film, skrekkfilm[1]
Utgivelsesår2012
NasjonalitetUSA
Lengde87 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTim Burton[2][3][4][5][6][7][8][9][10] Rediger dette på Wikidata
ManusJohn August,[2][11] Tim Burton[2][11][9] Rediger dette på Wikidata
TemaZombiedyr
Basert på
Produsent(er)Tim Burton,[2][11] Allison Abbate[2][11]
MusikkDanny Elfman Rediger dette på Wikidata
KlippChris Lebenzon[2] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Medvirkendeingen[11] Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)Frank Welker, Winona Ryder, Catherine O’Hara, Martin Short, Martin Landau, Robert Capron, Atticus Shaffer, Tom Kenny, Jeff Bennett, Jeffrey Jones, Melissa Stribling, Glenn Shadix, James Hiroyuki Liao, Dee Bradley Baker, Conchata Ferrell, Elle Fanning, Christopher Lee, Charlie Tahan Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapWalt Disney Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Walt Disney Studios Motion Pictures
Disney+
Budsjett39 000 000 USD[13] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning81 491 068 USD[13] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)20. september 2012
2012
24. januar 2013 (Tyskland)[14]
3. januar 2013 (Ungarn)[15]
Eksterne lenker

Frankenweenie er en animert komedie-film fra 2012 regissert av Tim Burton, etter et manus skrevet av John August. Hovedrollene spilles av Charlie Tahan, Catherine O'Hara, Martin Short, Martin Landau og Atticus Shaffer. Filmen ble produsert av Walt Disney Pictures, og var basert på Mary Shelley's bok Frankenstein fra 1818.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1957 bor en ung Victor Frankenstein, en ung vitenskapsmann og amatør-filmskaper, sammen med foreldrene og sin elskede bull terrier-hund, Sparky, i den rolige byen New Holland i Pennsylvania. Victor kommer ikke særlig godt overens med klassekameratene sine, deriblant hans dystre nabo Elsa Van Helsing, den rampete Edgar "E" Gore, den overvektige Bob, den selvsikre Toshiaki, den skumle Nassor og en eksentrisk jente med kallenavnet "Weird Girl"

Men Victors far er bekymret for hvordan sønnen hans isolerer seg, og oppfordrer derfor gutten til å begynne med baseball. Men når Victor slår en ball under sin første baseball-kamp, løper Sparky etter ballen, og blir truffet av en bil. Han dør av skadene, og dette etterlater Victor motløs. Inspirert av sin nye naturfag-lærer Mr. Rzykruskis demonstrasjon av effekten som elektrisitet kan ha på døde frosker, graver Victor opp Sparky, tar med hunden til et provisorisk laboratoriumloftet sitt og gjenoppliver hunden med et lyn. Men når Victor er på skolen dagen etter, rømmer Sparky fra loftet for å jage Weird Girls katt, Mr. Whiskers, og utforske nabolaget.

Hunden blir snart gjenkjent av Edgar, som utpresser Victor til å lære ham hvordan han kan vekke de døde. Sammen gjenoppliver de snart en død gullfisk, som blir usynlig på grunn av en feil med eksperimentet. Men Edgar skryter av fisken til klassekameratene. Men når han prøver å vise fisken til en skeptisk Nassor, er den borte, noe som får ham til å spekulere i at de gjenopplivede skapningene bare varer i kort tid. Samtidig er Toshiaki og Bob bekymret for at de ikke har noe å vise frem på den kommende vitenskapsmessen, og de lager en rakett av brusflasker. Men år de tester raketten, brekker Bob armen. Mr. Rzykruski får skylden for denne ulykken, og får snart sparken av ordfører Burgermeister (som også er onkelen til Elsa)

Edgar avslører ved et uhell for Toshiaki og flere andre klassekamerater at han og Victor hadde brakt gullfisken hans tilbake fra de døde, og at Victor hadde gjort det samme med hunden sin Sparky. Dette inspirerer Toshiaki og Bob til å prøve re-animasjon selv. Victors foreldre oppdager imidlertid Sparky og de blir redde, noe som får hunden til å stikke av igjen. Samtidig som familien forsøker å finne igjen hunden deres, går Victors klassekamerater til laboratoriet på loftet deres hvor de oppdager instruksjonene for re-animasjon. Når de utfører eksperimentene sine hver for seg, blir hvert av deres døde kjæledyr vekket til live som monster: Mr. Whiskers holder en død flaggermus under forsøket, noe som resulterer i at begge dyrene blir smeltet sammen til en vampyr-katt. Nassors mumifiserte hamster Colossus kommer også tilbake til livet, samme med Toshiakis skilpadde Shelley.

Men alle disse monstrene samles snart ved den lokale by-messen, hvor de forårsaker fullstendig kaos. Under kaoset blir Persephone, Elsas puddel, grepet av Mr. Whiskers og tatt med til byens vindmølle - samtidig som Elsa og Victor følger etter ham. Resten av befolkningen gir Sparky skylden for Elsas forsvinning, og jager ham til vindmøllen, som Elsas onkel ved et uhell antenner med en fakkel. Victor og Sparky går inn i den brennende vindmøllen, hvor de redder Elsa og Persephone. Victor ender imidlertid opp med å bli fanget der inne. Sparky redder Victor, bare for å bli dratt inn i vindmøllen igjen av Mr. Whiskers, som blir spiddet av et flammende trestykke rett før hele vindmøllen kollapser.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Charlie Tahan
  • Charlie Tahan som Victor Frankenstein. En vitenskapsmann som forsøker å bringe hunden hans, Sparky, til live igjen.
  • Catherine O’Hara som Susan Frankenstein, moren til Victor Frankenstein.
  • Martin Short som Edward Frankenstein, faren til Victor
  • Martin Landau som Mr. Rzykruski. Eksentrisk lærer fra skolen Victor studerer ved
  • Atticus Shaffer som Edgar "E" Gore. Går i samme klasse som Victor
  • Winona Ryder som Elsa Van Helsing. Victors klasse-kamerat og nærmeste nabo.
  • Robert Capron som Bob, Victors overvektige klasse-kamerat.
  • James Hiroyuki Liao som Toshiaki, en annen elev fra klassen.
  • Conchata Ferrell som moren til Bob.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]