Framheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Framheim, polfareren Roald Amundsens base i Hvalbukta i Antarktis, med telt, hundespann og utstyr omkring 1911. Tilsammen var det 14 telt rundt huset. Halvparten av dem var tilholdsted for hundene, mens resten ble brukt som lager for blant annet hundefôr og proviant.

Framheim var navnet på polfareren Roald Amundsens base i Antarktis som han brukte som utgangspunkt for sin ferd til Sydpolen under Fram-ekspedisjonen 1910–1913. Stedet var oppkalt etter polarskuta «Fram».

Basen ble opprettet i en naturlig isbukt i Rossbarrieren kjent som Hvalbukta.

Hytten ble bygget og satt opp av snekker og ekspedisjonsmedlem Jørgen Stubberud utenfor Amundsen sitt hjem i Norge og ble siden demontert før den ble fraktet til Antarktis. Stubberud satte med hjelp av Olav Bjaaland hytten opp igjen etter adkomsten til Hvalbukta i Januar 1911. Mens hytten ble konstruert og stod i Norge fremholdt Amundsen at den skulle brukes til observasjoner, en forklaring som passet fint med at han ønsket at det utad skulle fremstå som om han planla en ekspedisjon til Nordpolen. For en med kjennskap til polekspedisjoner var det likevel innlysende at hytten skulle brukes som bopel, hytten var derfor en av få ting som kunne avsløre at Amundsen egentlig planla å reise til Sydpolen.

I løpet av vinteren før Amundsen startet selve ekspedisjonen mot Sydpolen, ble det laget en rekke haller og tunneler, som forbandt disse med hytten, i snøen som ble brukt til å utbedre utstyret til ekspedisjonen. Det var i tillegg 14 store telt som ble brukt til lager og ly for hundene og en liten meteorologisk stasjon.

Den delen av isbreen som Amundsen satte opp Framheim på, brakk løs i 2000 og fløt ut på havet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]