Oscar Wisting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Oscar Wisting
Oscar Wisting
Oscar Wisting
Født 6. juni 1871
Larvik
Død 5. desember 1936 (65 år)
Oslo
Yrke Polfarer
Statsborger i Norge
Utmerkelse St. Olavs Orden
Wisting ble tildelt Sydpolsmedaljen for sin deltagelse i Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen
Sjøfartsmuseet i Larvik. Statue av Oscar Wisting i forgrunnen.

Oscar Adolf Wisting (født i Larvik 6. juni 1871, død i sin lugar på polarskuta «Fram»FrammuseetBygdø i Oslo, 5. desember 1936) var en offiser i Marinen, oppdagelsesreisende og polarforsker. Han var sammen med Roald Amundsen den første i verden som var på både Syd- og Nordpolen.[1]

Polarferder[rediger | rediger kilde]

Wisting deltok på Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen fra 1910 til 1912. Han var med i kjernegruppen, «Sydpolpartiet», som nådde målet 14. desember 1911.

Han var mønstret som førstestyrmann på «Maud» gjennom Nordøstpassasjen 1918 til 1922. I tillegg hadde han ansvar for stuing av forsyninger og var kokk, bibliotekar, lege og proviantforvalter ombord på «Maud».

Amundsen gav Wisting denne attesten: «Jo verre det så ut, jo bedre likte han sig. Og gikk det på livet løs, var han først i sitt ess».

Amundsen gikk konkurs i 1925 og Wisting fikk ansvaret for å avvikle forretningene i Seattle, Washington, USA. Amundsen tok kontakt igjen og ba Wisting bli med på et nytt forsøk på å erobre Nordpolen luftveien. Wisting var derfor også med på den første overflyvning av Nordpolen ombord på luftskipet «Norge» i 1926. Roald Amundsen og Oscar Wisting var dermed de to første i verden som var på begge polene.

Da Amundsen forsvant med «Latham» i 1928 var Wisting i Advent Bay. Han deltok i letingen gjennom fem resultatløse uker, den ble så innstilt.

I 1930 utgav han boken 16 år med Roald Amundsen.

Frammuseet[rediger | rediger kilde]

Wisting deltok svært aktivt i forberedelsen til åpningen av Frammuseet på Bygdø i Oslo. Han var blitt 65 år, men klatret i riggen, pusset og stelte hver eneste dag. Han pleide å overnatte i sin gamle lugar når han jobbet ombord. Om morgenen 5. desember 1936, noen få dager før 25-årsjubileet for Sydpolferden, ble han funnet død i køya si ombord. Hjertet hadde sviktet, muligens på grunn av årelangt slit under strabasiøse forhold i polare strøk.

Wisting var gift med Elise Marie Wisting fra Nøtterøy. De hadde fire sønner. Wisting ble begravet i Horten på statens bekostning den 12. desember 1936. Det er reist statuer av Wisting både i Larvik (se bilde) og i Horten. Statuen foran Kulturhuset 37 i Horten ble avduket på Wistings fødselsdag den 6. juni 1938.[2]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Wisting ble i 1926 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden og samme år forfremmet til kommandør med stjerne «for fortjenstfull medvirkning til gjennemførelsen av Roald Amundsens nordpolsflygning i 1926.»[3] Han ble også tildelt Sydpolsmedaljen, var offiser av Italias kroneorden og ridder av den franske Æreslegionen. Wisting mottok også Latham-medaljen.

Trivia[rediger | rediger kilde]

I kriminalromanene til Jørn Lier Horst forekommer politietterforsker William Wisting, en fiktiv etterkommer av Oscar Wisting.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 19 Ar Med Roald Amundsen (Oscar Wisting, Oslo: Glydendal Norsk Forlag; 1930)
  2. ^ Borre Historielag. «Oscar Wisting». Borreminner. Høgskolen i Vestfold. Besøkt 1. mars 2014. 
  3. ^ Den Kongelige norske Sankt Olavs orden 1847–1947, utgitt av ordenskanselliet ved O. Delphin Amundsen, Oslo: Grøndahl & Søns Forlag, 1947, s. 90.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: category:Oscar Wisting – bilder, video eller lyd