Kristian Prestrud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristian Prestrud
Portrett av Kristian Prestrud, 1911 (7602018602).jpg
Kristian Prestrud i Framheim 1911
Født22. okt. 1881Rediger på Wikidata
VangRediger på Wikidata
Død11. nov. 1927[1]Rediger på Wikidata (46 år)
Kristiansand[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse OppdagelsesreisendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Prestrud ble tildelt Sydpolsmedaljen

Kristian Prestrud (født 22. oktober 1881 i Grue i Hedmark,[2] død 11. november 1927 i Kristiansand), oppvokst i Vang i Hedmark, var en norsk polfarer og løytnant i hæren som deltok i Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen fra 1910 til 1912.

Sydpolenferden[rediger | rediger kilde]

Prestrud var med i gruppen på åtte som den 8. september 1911 gjorde et mislykket forsøk på å nå polpunktet. På grunn av ekstrem kulde ble det bestemt at gruppen skulle fortsette til depotet på 80 S° for deretter å snu tilbake til Framheim. Tilbaketuren ble uorganisert og kaotisk, gruppen ble raskt delt opp i flere mindre grupper. Prestrud og Hjalmar Johansen ble hengende etter og kom tilbake til Framheim 6 timer etter de andre, de var da utslitt og Prestrud hadde fått frostskader. I mørket og tåken hadde de funnet basen bare på grunn av at de hørte bjeffingen fra hundene. Prestrud ville sannsynligvis frosset ihjel dersom han ikke hadde fått hjelp fra Johansen til å komme seg tilbake til basen.

Neste morgen ble Amundsen kritisert av Johansen for måten tilbaketuren ble gjort på. Amundsen mislikte sterkt at det ble reist kritikk mot ham, og han valgte som en følge av dette å reorganisere gruppen som skulle reise til polpunktet. Prestrud, Johansen og Jørgen Stubberud ble skilt ut fra gruppen og fikk som oppgave å foreta en mindre ekspedisjon til Edward VII Land. Prestrud ble utnevnt til leder av denne ekspedisjonen, til tross for at han hadde en grad lavere militær rang og at Johansen tidligere hadde vært lederen hans.

Prestrud ble i 1926 ansatt som havneassistent i Kristiansand, men døde allerede året etter.[3]

Prestrud ble tildelt Sydpolsmedaljen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aftenposten, type referanse dødsannonse, utgitt 15. november 1927[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Kirkebok 12 for Grue kirke, side 11
  3. ^ Revolverskudd på havnelageret, Fædrelandsvennen 8.12.2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]