Hopp til innhold

Frøken Smillas fornemmelse for snø (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frøken Smillas fornemmelse for snø
orig. Frøken Smillas fornæmmelse for sne
Generell informasjon
Utgivelsesår1997
Prod.landDanmark, Tyskland
Lengde2 t 1 min. min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiBille August
ManusforfatterAnn Biderman
Basert påPeter Høegs roman Frøken Smillas fornemmelse for snø
MusikkHarry Gregson-Williams, Hans Zimmer
Foran kamera
Hovedrolle(r)Julia Ormond
Eksterne lenker

Frøken Smillas fornemmelse for snø er en dansk-tysk thriller fra 1997 regissert av Bille August. Den danske originaltittelen er Frøken Smillas fornemmelse for sne. Filmen bygger på en roman av Peter Høeg med samme tittel. Manuskriptet til filmen ble skrevet av Ann Biderman. Fotografiansvarlig var den kjente svenske filmfotografen Jörgen Persson.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

I 1859 krasjer en meteoritt i en isbreVest-Grønland, og forårsaker en massiv eksplosjon som dreper en Inuit-fisker. I nåtidens København studerer Smilla Jaspersen, en grønlending, iskrystaller ved et laboratorium. Men Smilla har fremdeles ikke fullført sin doktorgrad, og går arbeidsledig. På vei hjem mot slutten av dagen, oppdager hun liket av 6 år gamle Isaiah Christiansen, en Inuit-gutt som ligger i snøen. Politiet sier at gutten må ha falt fra taket ved ett uhell. Smilla visste at gutten hadde høydeskrekk. Hun ser også på taket at fotsporene hans viser at han løp rett mot kanten av taket, som om han var truet av noe.

På likhuset møter hun Dr. Lagermann. Hun blir overrasket når han forteller at en fremtredende professor, Dr. Johannes Loyen, utførte obduksjon på gutten, som var fra en fattig arbeiderklasse-familie. Da hun konsulterer Loyen dagen etter, erklærer han guttens død som en ulykke. Ikke overbevist, sender Smilla en klage til distriktsadvokaten. Hun drar til Lagermanns hjem etter mer informasjon, og han forteller at han fant et sår på guttens lår, laget av en biopsi-nål etter guttens død.

Ved guttens begravelse ser hun Dr. Andreas Tork, administrerende direktør for Greenland Mining, som tilbyr penger til Isaiahs mor, som avviser pengene med sinne. Etter ektemannens død på Grønland i gruvedrift, hadde bedriften tilbudt henne pensjon etter mannen hennes. Etterforsker Ravn fra distriktsadvokatens kontor samtykker i å se på saken, men Smilla oppdager at han er involvert med direktør Tork. Smilla sporer opp bedriftens tidligere regnskapsfører, og får tilgang til en rapport om aktiviteter på Grønland. Smilla får vite fra Isaiahs mor at ektemannen hennes døde av noe i gruvens smeltevann.

Smilla ber faren sin, Moritz Jaspersen, om å hjelpe henne med å gi hans mening om rapporten; og han går med på å se på det. Smilla oppdager en gjemt kassett som hun tar med til en lyd-ekspert, Licht. Rett etter at han forteller henne at det var Isaiahs far som snakker med sønnen, blir Licht myrdet. Smilla slipper så vidt unna med livet i behold. Samtidig forbereder Tork seg på en nt Grønland-ekspedisjon. Det avsløres at en dødelig, forhistorisk "arktisk orm" som lenge antas å være utryddet, tilsynelatende var årsaken til "utilsiktet" død av gruve-arbeidere.

Hvis ormen kommer seg inn i kroppene, og angriper indre organer, forårsaker dette et giftig sjokk og dødsfall. Hjulpet av andre, kommer Smilla om bord på et gruve-skip. Hun møter en ansatt Nils Jakkelsen, som hjelper henne å avsløre hvordan gruve-selskapet hadde oppdaget en energi-produserende meteoritt. Direktør Tork tror at dette kommer til å gi bedriften hans en dominerende posisjon i bransjen. Smilla blir jaget over hele skipet av mennene til Tork, de myrder Nils, og ønsker å hindre at Smilla avslører sannheten.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata