Fotballklubben Fortuna Ålesund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fortuna Ålesund
Fotballklubben Fortuna Ålesund
Stiftet25. august 1991
HjemmebaneAksla Stadion
Liga1. divisjon
Administrasjon
HovedtrenerNorge Karl Oskar Fjørtoft
Ass. trenerNorge
Kit left arm.png Kit body thinwhitesides.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body thinwhitesides.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt

Fotballklubben Fortuna Ålesund er et norsk fotballag fra Ålesund. Klubben, som er en ren kvinnefotballklubb, ble stiftet 25. august 1991, da kvinnegruppen brøt med moderklubben Guard over uenigheter om satsing på kvinnefotball. Fortuna skjøt imidlertid ikke fart før i 1995 da de tok over plassen til Spjelkavik, som hadde et kort opphold i den øverste divisjonen bak seg, men som slet med videre rekruttering. I 1995 stilte Spjelkavik IL/Fortuna opp i 1. divisjon (andre nivå), og fra 1996 het laget Fortuna Ålesund.

I 2000 vant laget 1. divisjon avdeling 5, og spilte kvalifisering mot Liungen og Fløya. Fortuna tapte på målforskjell, og måtte fortsette i 1. divisjon. Imidlertid betydde kvalifiseringen at Fortuna hadde kvalifisert seg til den nasjonale 1. divisjon. Fra 2001 til2006 var Fortuna plassert midt på tabellen, men i 2007 var laget svært nære å kvalifisere seg. Seier mot Fart i siste runde hadde holdt, men i stedet ble det tap. Det ble enda mer spennende i 2008, da Fortuna kriget mot Medkila og Manglerud/Star den siste opprykksplassen bak Sandviken. Det så ut til å gå til Medkilas fordel da Fortuna tapte det innbyrdes oppgjøret. I siste runde falt avgjørelsen. Fortuna vant overbevisende 5-1 mot Gjøvik Fotballklubb, mens Medkila noe overraskende tapte borte mot Voss.

Andrelaget til Fortuna samarbeidet i 2008 med gamleklubben Guard, og laget vant 3. divisjon avdeling Sunnmøre overlegent. I januar 2009 var det snakk om å slå sammen Guard og Fortuna igjen, men Fortuna stemte nei på det ekstraordinære årsmøtet. I stedet valgte de samarbeid med Aalesunds Fotballklubb, og fikk dermed bruke Color Line Stadion. Imidlertid ble oppholdet i den øverste divisjonen kort i første omgang, og Fortuna Ålesund rykket ned med bare tre poeng etter 22 kamper.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

fotballstubbDenne fotballrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.