Medkila Idrettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Medkila IL
Medkila Idrettslag
Stiftet8. oktober 1944
HjemmebaneMedkilabanen,
Harstad stadion
LigaKvinner: Toppserien
Menn: 3. divisjon, avd 11 (2015),
5. divisjon Hålogaland avd. 1.
Annet2011: Kvinner: Nr. 11 av 12 lag i Toppserien.
Nr. 4 av 4 lag i 2. divisjon avd. 8.
Menn: Nr. 3 av 12 lag i 4. divisjon Hålogaland.
Nr. 5 av 8 lag i 5. divisjon Hålogaland avd. 1.
Administrasjon
HovedtrenerThomas Strand Bergland
Kit left arm shoulder stripes red stripes half.png Kit body.png Kit right arm shoulder stripes red stripes half.png
Kit shorts red stripes adidas.png
Kit socks color 3 stripes red.png
Hjemmedrakt
Kit left arm shoulder stripes white stripes half.png Kit body.png Kit right arm shoulder stripes white stripes half.png
Kit shorts white stripes adidas.png
Kit socks 3 stripes white.png
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Medkila Idrettslag er et norsk idrettslag fra Harstad som ble stiftet 8. oktober 1944. Klubben er i dag en ren fotballklubb; tidligere sto også ski (langrenn, kombinert og skihopping), friidrett og håndball på programmet. Medkila IL har i 2015 et kvinnelag i fotball som spiller i Toppserien og et herrelag som spiller i 3. divisjon.

Kvinnelaget i fotball[rediger | rediger kilde]

Kvinnelaget ble cupmestre i 2003, en sensasjonell prestasjon for et lag fra nest øverste divisjon. Det var første gang et lag som ikke var i den øverste divisjonen kom til finalen, og det var dermed også første gang et lag som ikke spilte i den øverste divisjonen vant. Senere har Asker også fått det til da de spilte i den nest øverste divisjonen etter tvangsnedrykk, men Medkila er eneste lag per 2009 som vant Norgesmesterskapet før de spilte i den øverste divisjonen. Medkila spilte i øverste divisjon i 2004, men rykket ned igjen etter bare én sesong. Også i 2011 spilte Medkila i Toppserien, men også da ble det med én sesong på øverste nivå.

Medkila har hatt en spiller på det norske A-landslaget for kvinner, Stine Frantzen.

Bodø/Glimt (1975, 1993), Tromsø (1986, 1996) og Medkila er de eneste tre fotballklubbene fra Nord-Norge som har blitt norgesmestre i fotball. Grand Bodø, Fløya og Medkila er de eneste klubbene fra Nord-Norge som har spilt i Toppserien for kvinner.

Supporterklubben heter Fragleberget.

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Klubben ble stiftet 8. oktober 1944, under navnet Idrettslaget Trygg. Det skjedde til tross for at det egentlig var idrettsboikott under 2. verdenskrig. Kort tid etter stiftelsen satte idrettslaget i gang med å anlegge en fotballbane, og vinteren 1945 holdt laget for første gang skirenn. (Uoffisielt, på grunn av idrettsboikotten.) Senere i 1945, da freden var kommet, meldte klubben seg inn i Norges Idrettsforbund. Ved innmeldelsen måtte de skifte navn, siden det allerede fantes et idrettslag i Oslo som het Trygg, og det nye navnet ble Medkila Idrettslag.

I 1947 startet Medkila IL opp et håndballag. Etter mange års arbeid med fotballbanen, ble den innviet 22. juni 1952. Håndballaktiviteten i klubben døde ut rundt 1960, men ble tatt opp igjen på aldersbestemt nivå i noen år først på 1970-tallet. Også skiaktiviteten for voksne døde ut rundt 1960, men klubben arrangerte og deltok likevel i skirenn for barn utover på 1960- og 1970-tallet.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Norgesmester (cupmester): 2003 (kvinner)

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]