Forskjefte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forskjefte.

Et forskjefte er den fremre delen av skjeftet på et skytevåpen. Forskjefet går som regel under eller rundt pipen, og gjør det mulig å hode fremme på våpenet med et behagelig grep uten at skytteren trenger å bekymre seg for å få brannskade av å holde i pipen. Forskjefte kalles også noen ganger for varmeskjold, særlig på maskingevær.

Forskjefter har ofte også festepunkter for tilbehør som tofot, lys, lasersikte, nattoptikk, vertikalgrep, håndstopper, barrikadestopper, reimfeste og så videre. Vanlige innfestnings-standarder er picatinny, M-LOK, KeyMod og UIT-skinne.

Forskjefter som omslutter pipen kan enten bestå av en enkelt del, eller av overskjefte og underskjefte. Overskjefter kalles gjerne overtre dersom det er laget av treverk. På engelsk brukes ofte betegnelsen forend om forskjefter med åpning på toppen, mens handguard brukes om forskjefter som omslutter pipen (f.eks. Kongsberg M67 eller AR-15). På norsk benyttes imidlertid forskjefte for begge tilfellene.

Frittflytende forskjefte[rediger | rediger kilde]

På et frittflytende forskjefte er det ikke kontakt mellom pipen og forskjeftet, som muliggjør at pipen bare er i kontakt med glidekassen. Dette blir ofte ansett å øke et våpens presisjon ettersom man unngår varierende press på pipen, hvilket i sin tur påvirker løpssvingningene. På AR-15-rifler har frittflytende forskjefter vært kjent for å forbedre presisjonen med rundt 0.2 mrad (0.75 MOA). Eksempler på situasjoner hvor en frittflytende pipe har særlig mye å si er i en skytestilling med press på forskjeftet eller når man skyter liggende med press på tofot. Selv om vridningen i forskjefte og pipe kan virke liten og ubetydelig kan det få mye å si når man skyter på lengre avstand.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • M-LOK, type montasje brukt på skjefter til skytevåpen
  • Kolbe

Referanser[rediger | rediger kilde]