M-LOK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

M-LOK er en type montasje som blant annet brukes på skjefter til skytevåpen. M-LOK har noen likheter med picatinnyskinnen og den eldre UIT-skinnen. M-LOK står for Modular Lock og er utviklet og patentert av Magpul Industries som gratis lisensierer bruk av systemet til industripartnere.[1]

I likhet med UIT-skinnen gir M-LOK mulighet for å montere tilbehør i hulspor. Da M-LOK ble lansert i 2007 ble den markedsført som en konkurrent til KeyMod, og begge disse har vært kandidater til å erstatte picatinnyskinnen på enkelte områder.[2] I forhold til picatinny gir både M-LOK og KeyMod mulighet for å ha et slankere og lettere forskjefte med bedre lufting.

M-LOK-systemet kan sees på som en videreutvikling av Magpuls MOE-system (Magpul Originalt Equipment), men de to er ikke kompatible.

Lisensiering[rediger | rediger kilde]

M-LOK er gratis lisensiert, men ikke en åpen standard. Dette innebærer at produsenter må anskaffe en lisens fra Magpul før de markedsfører produkter som følger M-LOK standarden. Magpul hevder at dette gir dem mer kontroll for å sikre at alle M-LOK produkter blir laget i henhold til spesifikasjonene, og på denne måten sikrer kompatibilitet. Deltakelse i M-LOK-programmet er åpent for alle interesserte produsenter.

Tekniske spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Spesifikasjoner for M-LOK-sporet[rediger | rediger kilde]

Dimensjoner på M-LOK. Primærmål i millimeter, tommemål i parentes.

Dimensjonene til sporet brukt på forskjefter er fritt tilgjengelig på internett. Sporene har 20 mm lengdeintervaller, og tilbehør kan monteres enten i ett enkelt spor eller mellom to spor, hvilket gjør det mulig å justere plasseringen av tilbehør i mindre intervaller. Selve sporene er ca. 32 mm lange, 7 mm brede og har 8 mm avstand fra hverandre. Radiusen til hjørnene er ca 2,38 mm.[3][4][5]

Spesifikasjoner for festeskruer og tilbehør[rediger | rediger kilde]

T-mutteren har ulike spesifikasjoner for tiltrekkingsmomentet avhengig av materialet til utstyret og forskjeftet:

  • 4,0 Nm for å feste metallutstyr på metallforskjefter
  • 1,7 Nm for å feste plast- eller metallutstyr på plastforskjefter
  • 1,7 Nm for å feste plastutstyr på metallforskjefter

Festeskruene brukt av amerikanske produsenter har ofte UNC-gjenger av typen #8-32 eller #10-24, som henholdsvis tilsvarer diametre og gjengestigninger4,2 × 0,794 mm og 4,8 × 1,058 mm uttrykt ved metrisk betegnelse. Mye av M-LOK utstyr produsert internasjonalt bruker i stedet enten vanlige M4 eller M5 metriske gjenger (M4 × 0,7 og M5 × 0,8) for å redusere omkostningene.

Verktøy som kreves for montering spørs både på gjengetypen og skruehodet. Sekskantnøkler er mye brukt på M-LOK utstyr. Metriske og tommenøkler er imidlertid generelt ikke kompatible, og det er mulig å skade både verktøyet og skruen dersom man bruker et verktøy som er for lite for skruen, som for eksempel kan skje hvis man bruker et tommeverktøy på en metrisk skrue eller omvendt. Et unntak fra dette er 4 mm nøkler, som nesten nøyaktig tilsvarer tommestørrelsen som 532 tommer (3,97 mm).

Sekskantnøkkel-størrelse

Gjenge

Sylinderhode

 • Knappehode
 • Nedsenket hode
M4 3 mm 2,5 mm
M5 4 mm 3 mm
#8-32 964" (3,57 mm) 332" (2,38 mm)
#10-24 532" (3,97 mm) 18" (3,18 mm)

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Weaverskinne, et tidlig og lite standardisert system for kikkertmontasjer.
  • Picatinnyskinne (MIL-STD-1913), en forbedret og modernisert versjon av weaverskinnen. Mye brukt på sivile og militære våpen til montering av for eksempel kikkertmontering, reimfester, vertikalgrep, tofot, etc.
  • UIT-skinne, en eldre standard brukt for å montering av reim, særlig brukt på konkurransevåpen.
  • Zeisskinne, en ringløs standard for kikkertmontasjer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Magpul Industries - M-LOK». Arkivert fra originalen 4. desember 2017. Besøkt 6. juni 2016. 
  2. ^ KeyMod vs.
  3. ^ «magpul.com - M-LOK 2015 FAQs» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 7. april 2019. Besøkt 7. april 2019. 
  4. ^ M-Lok dimensions
  5. ^ «Magpul M-LOK estimated dimensions». Arkivert fra originalen 6. juni 2019. Besøkt 11. mai 2020.