Våpenlykt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Soldat med pistol og håndholdt lommelykt
Mål belyst med lommelykt i et miljø med lite lys
Våpenlykt montert på en Beretta-pistol

En våpenlykt er en lykt som brukes med et skytevåpen for å hjelpe med målidentifikasjon og belyse målet og omgivelsene når det er lite lys. De er som regel montert på våpenet, men kan også være håndholdt eller i form av en hodelykt. Våpenmonterte lykter er vanligvis montert frempå våpenet og slik at lysstrålen går parallelt med kjernelinjen. Lys kan også brukes som en form for ikke-dødelig våpen ved å midlertidig blende og desorientere målet.[1]

Viktige egenskaper for en våpenlykt inkluderer vanntetthet, støtmotstand, pålitelighet, lav masse, kraftige og langvarige batterier, og høy lysintensitet. Noen våpenlykter har innebygget lasersikte. Det finnes også lykter som bare kan avgi infrarødt lys for bruk med nattbriller.

Håndholdt lykt[rediger | rediger kilde]

Å holde lykten med hånden er for de fleste praktiske formål begrenset til bruk med pistoler ettersom rifler og hagler er tohåndsvåpen. Det finnes dokumentasjon tilbake til minst 1930-tallet på at politi har hatt opplæringsprogrammer i skyting mens man holder en lommelykt.[2] Med riktig teknikk kan alle typer lommelykter brukes med en pistol.

Pistolen holdes med den ene hånden og lykten med den andre. Det finnes flere teknikker, og hendene kan plasseres i en rekke posisjoner i forhold til hverandre. For eksempel kan man holdes lykten og pistolen parallelt slik at disse gir gjensidig støtte,[3] eller lykten kan holdes til siden av kroppen for å presentere et falskt mål for en potensiell angriper.[4] Siden våpenet og lykten ikke er festet til hverandre kan lyset brukes til å belyse områder uten å rette våpenet dit. Hvis et mål oppdages kan pistolen raskt bringes opp for å sikte på målet.[5]

Våpenmontert lykt[rediger | rediger kilde]

En våpenmontert lykt gir brukeren frie hender (lik som en hodelykt) slik at våpenet kan håndteres med hendene. Mange modeller har en av/på-bryter med en kort ledning som monteres et sted på våpenet i nærheten av skytterens fingre

Våpenmonterte lys festes gjerne med standardiserte montasjer som for eksempel picatinnyskinne, M-LOK eller ringmontasjer, og monteres som regel slik at de peker parallelt med løpet. Våpenlykter med kraftig lys og lang rekkevidde har lenge vært ønsket av profesjonelle brukere, men vanskelige å oppdrive. Selskaper som ExtremeBeam har for eksempel utviklet små våpenlykter med ekstra rekkevidde som går til 300 meter, hvilket kan gjøre det mulig å få bedre oversikt og løse oppdrag med mindre bruk av dødelig makt.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Ettersom våpenlykter er beregnet på bruk i situasjoner hvor dødelig makt kan bli brukt er pålitelighet svæt viktig.

Batteri[rediger | rediger kilde]

Av ikke-oppladbare batterier har litiumbatterier (typisk 3 V, for eksempel CR123A, cirka 1500 mAh) i løpet av 2010-årene blitt populære innenfor våpenlykter på grunn av god holdbarhet, høy energimengde, lav indre motstand og lavt spenningsfall i batteriets levetid. Lithiumbatterier har også god ytelse i kaldt vær. Alkaliske batterier (typisk 1.5 V) har også moderat moderat holdbarhet og lave startkostnader, men blir fort oppbrukte ved høyt strømtrekk og har økende innvendig motstand som kaster bort energi dess mer det blir brukt.

Av oppladbare batterier finnes lithium-ion batterier (typisk 3.7 V, for eksempel 16340 for å erstatte CR123A, cirka 400 mAh; og den lengre, tykkere og kraftigere 18650 mellom 2000 mAh og 3500 mAh) eller varianter av NiMH-batterier med lav selvutlading. Rimeligere alternativer kan være vanlige NiMH og Nicad, men disse lades ut raskere enn alkaliske og litiumbatterier. Flere nye modeller av våpenlykter har mulighet til å lades opp med USB-C-lader.

Lysdiode[rediger | rediger kilde]

Moderne våpenlykter bruker kraftige LED-lys. I tillegg til at disse er energieffektive tåler de rekyl godt og er ikke utsatt for glødetrådbrudd.

Formfaktor og hylster[rediger | rediger kilde]

På de fleste pistolhylstre holdes våpenet i hylsteret via avtrekkerbøylen, enten via en låsemekanisme eller bare at hylsteret er litt trangt og holder eller klikker våpenet på plass. Ved bruk av våpenlykt er det ofte ikke mulig å lage et hylster som holder våpenet etter avtrekkerbøylen, og de fleste slike hylstre holder derfor våpenet fast via lykten.[6] Som sådan er hylstre for våpenlykter som regel ikke bare laget for en spesifikk våpenmodell, men også for en spesifikk lykt,[7] eller i det minste lykter som deler samme formfaktor. Et eksempel er modellseriene SureFire 300 og 400, som har en årelang historie med oppdateringer samtidig som de har beholdt samme formfaktor. Pistollykter som deler samme formfaktor gir muligheten til å oppgradere lyktene til nyere modeller og fortsette å bruke de gamle hylstrene, i tillegg til å gi det bedre ettermarkedsstøtte for hylstre. Noen hylstre kan trygt brukes med forskjellige modeller av lykter.[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Martialist: The Magazine For Those Who Fight Unfairly
  2. ^ [1] Arkivert 5. januar 2018 hos Wayback Machine.Ed McGivern. Fast and Fancy Revolver Shooting. ISBN 0-8329-0557-7. 
  3. ^ David Feldman, Kassie Schwan. Do Elephants Jump?. Harper Collins. ISBN 0-06-053913-5. 
  4. ^ McGivern, p. 322
  5. ^ United States Marine Corps Reference Publication 3-01B section 10
  6. ^ «Six Things Your Light-Bearing Kydex Holster Will NOT Do – Werkz Blog» (engelsk). Arkivert fra originalen 13. november 2022. Besøkt 13. november 2022. 
  7. ^ a b publisher (24. januar 2018). «Selecting a Light Bearing Holster | Police and Security News» (engelsk). Besøkt 13. november 2022.