Hopp til innhold

Folkefronten for Palestinas frigjøring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Folkefronten for Palestinas frigjøring
LandPalestina
GeneralsekretærAhmed Sadat
Grunnlegger(e)George Habash
Grunnlagt1967
HovedkvarterDamaskus, Syria
IdeologiKommunisme
Marxismen-leninismen
Palestinisk nasjonalisme
Antisionisme
Politisk posisjonVenstresiden venstreekstremisme
Nettstedpflp.ps (ar)

PFLP-medlemmer i 1969

Folkefronten for Palestinas frigjøring, på engelsk People's Front for the Liberation of Palestine (PFLP), på arabisk al-Jabha ash-Sha'abiya li-Tahrir Filastin, på tysk Volksfront zur Befreiung Palästinas, er en paramilitær, marxistisk orientert, palestinsk organisasjon og parti som ble stiftet etter seksdagerskrigen i 1967 som en fortsettelse av Arab Nationalist Movement. Den spilte særlig en viktig rolle under «den tyske høsten».

Partihistorie

[rediger | rediger kilde]

PFLP er den nest største organisasjonen i PLO og ble grunnlagt i 1967 som en fortsettelse av den arabiske grenen av den Arabiske Nasjonalistbevegelsen al-haraka al-qawmiyin al-arab, på engelsk "Arab Nationalist Movement". Organisasjonen ble grunnlagt av en gruppe ledere fra den arabiske nasjonalistbevegelsen og liknende grupper av organisasjoner. Generalsekretæren i det nye partiet var George Habash. En annen nøkkelperson i stiftelsen var Habash sin kompanjong Wadi Hadad.

PFLP sluttet seg til PLO i 1968. Fra stiftelsen og fram til år 2000 var George Habash leder av partiet og bosatt i Damaskus. Ved partikongressen det året tok Abu Ali Mustafa over som generalsekretær i PFLP. Ali Mustafa hadde siden 1996 oppholdt seg i Ramallah ettersom oslo-avtalen ga fremstående medlemmer av PLO muligheten til å vende tilbake til de selvstyrte områdene. Partiledelsen i PFLP er delt mellom hovedkontorene i Damaskus og Ramallah.

Ali Mustafa ble likvidert av et israelsk helikopter i Ramallah 27. august 2001 noe som fremprovoserte en hevnaksjon fra PFLP 24. oktober samme år der den høyreorienterte israelske turistministeren Rehavam Zeevi ble drept i Jerusalem av medlemmer fra PFLP.

Lederen av PFLP fram til i dag er Ahmed Sadat. Da han ble valgt ble han av mange ansett for å være en kompromisskandidat mellom de radikale og moderate fløyene i partiet.

Sadat ble i 2002 fengslet av palestinske myndigheter og overført til et fengsel i Jericho overvåket av amerikanske og britiske observatører. 17. mars 2006 trakk disse seg ut og israelske styrker omringet fengselet og tok Sadat i varetekt. Han er fram til i dag i israelsk fengsel.

PFLPs liste til valget på palestinsk selvstyreparlament i januar 2006 vant 3 av 132 mandater, og 28. mai samme år sa de seg, som første parti, villige til å gå inn i regjeringskoalisjon med Hamas, på tross av sin sekulære karakter.

Politisk bakgrunn

[rediger | rediger kilde]

PFLP blir regnet som en av de palestinske venstreradikale organisasjonene og baserer seg på væpnet kamp for å frigjøre Palestina. Organisasjonens utgangspunkt var at frigjøringen av Palestina måtte være en felles arabisk kamp og også involvere motstand mot det de kalte de "reaksjonære arabiske regimene".

PFLP gikk sterkt i mot forhandlinger som involverte kompromisser med det de har sett på som palestinernes historiske rettigheter. På 70-tallet gikk organisasjonen kraftig i mot Camp David forhandlingene som den avdøde egyptiske presidenten Anwar Sadat førte med Israel. Likeså gikk de sterkt i mot forhandlingene og fredsprosessen mellom PLO og Israel som resulterte i Oslo-avtalen og opprettelsen av de palestinske myndighetene.

Blant PFLPs viktigste politiske krav i dag er en restrukturering og det de kaller en "gjenoppretting" av PLO som en virkelig representativ organisasjon for hele det palestinske folket. PFLP mener at de islamistiske partiene Hamas og Jihad bør få en plass i paraplyorganisasjonen og at det igjen må holdes valg til PLOs ledende strukturer.

Væpnede aksjoner

[rediger | rediger kilde]
  • 1968: den første arabisk-israelske flykapringen, hvor PFLP tvinger et El-Al-fly til Roma, senere til Algier, hvor forhandlingene varer over 40 dager. Både kaprerne og gislene kommer fri. Dette var den første og eneste vellykkede kapringen av et El-Al-fly.
  • 1969: første flykapring av den kvinnelige PFLP-aktivisten Leila Khaled. Flyet TWA 840 ble tvunget til Damaskus. Maskinen ble der evakuert og sprengt. Syria beholder seks av de løslatte israelske passasjerene som gisler og utveksler dem senere mot 13 krigsfanger
  • 1977: kapringen av et tysk Lufthansa-fly, Landshut, en Boeing 737 på vei fra Palma til Frankfurt am Main. Kapringen ble ledet av «Captain Martyr Mahmoud», eller Zohair Yousif Akache (23), som noen måneder tidligere hadde deltatt i drapet på Nord-Jemens tidligere statsminister. Hans forlovede Nadia Shehadah Yousuf Duaibes (22), Nabil Harb (23) og den da som «Soraya Ansari» kjente Souhaila Sami Andrawes Sayeh (23) var de andre terroristene. Flyet endte endte i Mogadishu i Somalia, hvor det ble stormet av tyske kommandosoldater etter at kapteinen Jürgen Schumann var blitt likvidert. Alle terroristene unntatt Andrawes ble drept.

PFLPs teoretiske tidsskrift heter al-hadaf og gis ut fire ganger årlig.

Avspaltninger

[rediger | rediger kilde]

I løpet av historien har to organisasjoner brutt ut fra PFLP:

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]