Folkefronten for Palestinas frigjøring – Generalkommandoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Må ikke forveksles med Folkefronten for Palestinas frigjøring

Folkefronten for Palestinas frigjøring - Generalkommandoen (arabisk: الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين - القيادة العامة, engelsk: Popular Front for the Liberation of Palestine - General Command) er en palestinsk nasjonalistisk og marxistisk organisasjon, støttet av Syria og Iran. Organisasjonen ble dannet i 1968 og ledet av Ahmed Jibril og har trolig tilholdsted i Saida i Sør-Libanon.

Den er definert som en terrororganisasjon av USA, FN[1] og Canada.[2]

PLP-GC blir ifølge israelske kilder støttet av Syria og er den mest syrisk-vennlige organisasjon innen PLO. Organisasjonen har trolig færre enn 1 000 medlemmer. Ahmed Jibril leder denne fra Rehandistriktet i Damaskus, og organisasjonen benytter syriske treningsleire, som stilles til disposisjon.[3]

Selv om gruppen i utgangspunktet var et medlem av Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO), har de aldri støttet Yasir Arafat og de motsetter seg enhver politisk løsning med Israel. De har heller aldri deltatt i fredsprosessen på noen som helst måte.

Organisasjonen har begrenset innflytelse i den palestinske politikken, men de er fortsatt innflytelsesrike i de mange palestinske flyktningleirene i Syria og Libanon.

Historikk[rediger | rediger kilde]

I 1970-og 1980-årene gjennomførte gruppen en rekke angrep på israelske soldater og sivile. Og de fikk rykte på seg for sin bruk av spektakulære virkemidler. Et eksempel på slike virkemidler er da et medlem av gruppen fløy inn med en motorisert hangglider (tilsynelatende levert av Libya) og landet i nærheten av en israelsk militærleir i Nord-Israel den 25. november 1987. Han drepte seks israelske soldater og såret flere andre, før han til slutt ble skutt og drept selv.

Denne handlingen har ofte blitt sett på som det som sørget for utbruddet av den første intifadaen. Organisasjonen har ikke vært involvert i noen større angrep på israelske mål siden tidlig på 1990-tallet, men de skal angivelig ha samarbeidet med Hizbollah-geriljaen i Sør-Libanon.

Den 21. februar 1970 brukte gruppen sine første barometer-triggere for å detonere to passasjerfly nesten samtidig. Organisasjonen var ansvarlig for Avivim-massakren i 1970 og Kiryat Shmona-massakren i 1974.

Politikk[rediger | rediger kilde]

De har hele tiden benektet Holocaust, og har hevdet at «jødene har klart å forfalske historien i henhold til deres interesser» og at tallet på 6 millioner jøder (drept av nazistene) er «en inflasjon, forfalskning, og overdrivelse.»[trenger referanse] De har videre hevdet at «hvis Adolf Hitler hadde vunnet, ville vi ha lest en annen versjon av historien» og at «Hitler ikke var noe verre enn George W. Bush[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Official Journal of the European Union, Council decision of 21 December 2005» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 5. februar 2009. Besøkt 19. mars 2008. 
  2. ^ Publicsafety.gc.ca Arkivert 26. juni 2009 hos Wayback Machine.
  3. ^ Israel versus Jibril side 272

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Katz, Samuel M. Israel versus Jibril, The thirty year war against a master terrorist, Paragon House, New York 1993, First edition.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.