George Habash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
George Habash
George Habash.jpg
Født2. august 1926
Lod
Død26. januar 2008 (81 år)
Amman
Utdannet ved American University of Beirut
Beskjeftigelse Politiker, lege
Parti Folkefronten for Palestinas frigjøring, Den arabiske nasjonalistbevegelsen
Nasjonalitet Palestina, Palestinamandatet

George Habash (arabisk جورج حبش) (født 2. august 1926 i Lydda, Palestina, død 26. januar 2008 i Amman, Jordan) var en palestinsk leder. Han var fra 1967 til 2000 generalsekretær for den palestinske organisasjonen Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP). Han var en sterk rival til den mer moderate lederen av PLO, Yasir Arafat.

Han ble født i en gresk-ortodoks familie. Familien ble flyktninger under krigen i 194748. Etter å ha studert medisin ved American University of Beirut i Libanon arbeidet han som lege i palestinske flyktingeleire i Amman, og engasjerte seg i den panarabiske «bevegelsen av arabiske nasjonalister» (حركة القوميين العرب).

Etter de arabiske staters nederlag i seksdagerskrigen i 1967 ble han inspirert av marxist-leninismen. Dette førte til grunnleggelsen av PFLP i 1967. På 70-tallet var denne organisasjonen særlig kjent for sine flykapringer.

George Habash trakk seg i 2000 som generalsekretær av helsemessige årsaker. Etter dette bodde han resten av livet sitt i Amman i Jordan.

Han var gift og hadde en datter.