Flystyrten i Hølen i 1945

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Minnesten reist ved gravene til RAF-personell på Arendal kirkegård, hvor Humphrey og Stevenson ligger begravet

Koordinater: 58°26′35″N 8°44′28″Ø Flystyrten i Hølen i 1945 var flystyrten av Royal Air Force-flyet Short Stirling Mk. IV – LJ 925, nedskutt av tyske nattjagere under andre verdenskrig, 25. februar 1945, og som styrtet i Hølen ved Arendal.

Oppdraget[rediger | rediger kilde]

Flyet, som var et fire motors bombefly som var ombygd for transportoppdrag, tok av fra RAFs flybase i Shepherds Grove i Suffolk i England kvelden 25. mars under kodenavnet «Stirrup 2». Målet var droppsone 117 ved Rauland. Flyet var lastet med utstyr til Milorg distrikt 17, og hadde en brite og fem australiere som mannskap. Utstyret skulle til en SOE-gruppe ledet av major Leif Tronstad, og skulle brukes i «Operasjon Sunshine».

Flyet hadde fått fjernet mye av bevæpningen grunnet at man ønsket å ha med mest mulig last. Dette gjorde at det var et lett bytte for tyske nattjagere (Junkers Ju 88). Det var kun bevæpnet med haleskyts med fire Browning M1917 maskingevær i kaliber .30-06 Springfield, mens Ju 88-ene var bevæpnet med en MG FF 20mm maskinkanon og to MG 17 maskingevær, en modell (Ju 88G) hadde to MG 151 15mm maskinkanoner istedenfor den ene MG FF.

Nedskytning og styrt[rediger | rediger kilde]

Etterat bombeflyet var blitt oppdaget av radaren ved Kjevik flystasjon, tok tre nattjagere med Oberleutnant Schultz, Feldwebel Homann, og Staffelkapitän på Kjevik, Hauptmann Hüschens, opp jakten. De tyske flyene var raskere enn det britiske, og da de tok det igjen over Fjære i Grimstad, skjøt de en stor flenge i venstre vinge, drivstoffet tok fyr og forårsaket en lang flamme etter flyet. Ordre ble gitt om å evakuere flyet, og skytteren Eric Quirk (1916–2008) hoppet ut først. Navigator Rolf William Mann og dropper John Henry Caldwell klarte også å komme seg ut av det brennende flyet ved å hoppe i fallskjerm.

Tre av mannskapet, pilot Russell George Tickner, flymaskinist Georg Alfred Humphrey og telegrafist Joseph Deglish Stevenson, var igjen idet det krasjet ned i den islagte Hølen ved munningen av Nidelva ved Strømmen i Arendal klokken 21:53. Alle tre omkom, og kun likene av de to siste ble funnet. Humphrey hadde hoppet ut av flyet, men skjermen hengte seg fast, og han hang etter flyet da det krasjet, og ble funnet på isen. Han og Stevenson ble begravet på Arendal kirkegård. Tickner gikk ned med flyet. Det ble i ettertid reist et minnesmerke på Hisøy etter flystyrten.

De overlevende[rediger | rediger kilde]

De tre som hoppet landet alle på Hisøy, Quirk landet ved Slettebakken, og ble neste dag tatt hånd om av fiskeren Edward Wallentinsen. Han reiste til Grimstad og kom i kontakt med norske motstandsmenn, og ble så fraktet først til Arendal så til Fyresdal hvor han var med Milorgmenn frem til den tyske kapitulasjonen 8. mai 1945. Han reiste så først til England, og kom seg videre til sitt hjemland Australia. De to andre som hoppet ble tatt av tyskerne ved Hisøy kirke, rett etter hoppet. De ble fraktet til Oslo og satt på Akershus festning i den korte tiden frem til da freden kom ved den tyske kapitulasjonen.

Mannskap[rediger | rediger kilde]

  • Australia Russell George Tickner - pilot, omkom
  • Storbritannia Georg Alfred Humphrey - flymaskinist, omkom
  • Australia Joseph Deglish Stevenson - telegrafist, omkom
  • Australia Eric Sydney Quirk - skytter, ble holdt i skjul frem til freden
  • Australia Rolf William Mann - navigatør, tatt til fange
  • Australia John Henry Caldwell - dropper, tatt til fange

Bilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]