Leif Tronstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leif Tronstad
Leif Hans Tronstad.JPG
Født23. mars 1903Rediger på Wikidata
BærumRediger på Wikidata
Død11. mars 1945[1][2]Rediger på Wikidata (41 år)
RaulandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor, friidrettsutøverRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved Norges tekniske høgskole, Haagaas ArtiumskursusRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Gravlagt Vestre gravlundRediger på Wikidata
Medlem av Forsvarets Overkommandos Tekniske UtvalgRediger på Wikidata
UtmerkelserKrigskorset (1947)[3]
ArbeidsstedNorges tekniske høgskoleRediger på Wikidata

Leif Hans Tronstad (født 27. mars 1903 i Bærum, død 11. mars 1945 på Syrebekkstøylen i Rauland) var en norsk vitenskapsmann, etterretningsoffiser og militær organisator. Han var professor ved Norges tekniske høgskole (NTH). Tronstad er kjent for sin innsats under andre verdenskrig, særlig aksjonen mot produksjon av tungtvann på Vemork.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tronstad tok utdannelse som kjemitekniker ved Kristiania Tekniske Skole i 1922 og tok deretter examen artium på et år ved Haagaas Artiumskursus 1922–1923.[4] I 1924 startet han på kjemistudier ved NTH i Trondheim og tok eksamen som sivilingeniør i kjemi i 1927. Etter eksamen arbeidet han først som undervisningsassistent ved NTH, deretter som kjemiker ved Raffineringsverket AS i Kristiansand.

Tronstad tok doktorgraden (dr.techn) i kjemi med avhandlingen Optische Untersuchungen zur Frage der Passivität des Eisens und Stahls i 1931.[5] Deretter arbeidet han som dosent ved NTH. I 1936 ble han utnevnt til professor i teknisk-uorganisk kjemi. Han var da en av landets yngste professorer. I 1933 hadde Tronstad kontaktet Norsk Hydro med henblikk på å utvikle tungtvannsproduksjon ved Hydros anlegg på Vemork. Han var sentral i oppbyggingen av anlegget, og han var i den forbindelse engasjert av Hydro som vitenskapelig konsulent.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Tronstad var vernepliktig sekondløytnant. Da tyskerne invaderte Norge i 1940 improviserte han sammen med frivillige fra lokale skytterlag en forsvarslinje på Hjerkinn, som dekket de norske styrkenes retrett fra Østerdalen. Han ble involvert i arbeidet med å organisere motstandsgrupper i Trøndelag og med å organisere fluktruter til Storbritannia over Mørekysten. Fra 1941 rapporterte han via spionsenderen Skylark B til den britiske etterretningstjenesten Secret Intelligence Service (SIS) om Vemork-anlegget og den tyske aktiviteten omkring tungtvannsproduksjonen. Da Skylark B ble rullet opp i september 1941, ble Tronstad varslet i siste liten og rakk å redde seg over til Sverige. Derfra kom han til Storbritannia.

Han hadde da vervet sin tidligere student, Harald Wergeland, som gikk inn i illegalt arbeid gjennom XU, og Njål Hole, som han hadde fått plassert i Stockholm som assistent for Lise Meitner. Hun hadde vært med på oppdagelsen av kjernefysisk fisjon tre år tidligere og hadde i 1938 flyktet fra Tyskland til Sverige. Tronstad var klar over at med norsk tungtvann kunne denne prosessen benyttes til å utvikle atomvåpen. Hole fikk oppgaven av SIS å overvåke Meitners tyske kontakter og arbeid for å følge med på hva som ble gjort av den type forskning i Tyskland under krigen.[6]

I Storbritannia fikk Tronstad flere tilbud om å fortsette sitt vitenskapelige arbeid, men hans ønske var å bli involvert i den militære motstanden i Norge. Han gjennomgikk kurs ved den norske brigaden i Skottland, og fikk kapteins grad. Deretter tjenestegjorde han i det norske forsvarsdepartementet. Han avanserte til major og avdelingsleder i Forsvarets overkommandos 4. kontor (FO IV), som arbeidet med den militære motstanden i Norge. Senere ble han leder for Forsvarets Overkommandos Tekniske Utvalg (FOTU), som rekrutterte norske forskere og ingeniører til britisk militær forskning. FOTU regnes som forløperen til Forsvarets forskningsinstitutt.

Tronstad var sentral i å planlegge og organisere Vemork-aksjonen, og han ble for denne innsatsen belønnet med Order of the British Empire. Han var også med på å organisere avlytting av tyske offiserer i Norge. Denne avlyttingen framskaffet blant annet opplysninger om den tyske produksjonen om flyvende bomber (V1) ved Peenemünde. Opplysningene førte til omfattende bombeangrep som satte produksjonen tilbake og skaffet britene et hardt tiltrengt pusterom.

I 1944 arbeidet Tronstad med hjemmefrontens sikring av industri og infrastruktur i Norge mot mulige tyske ødeleggelser etter mønster av de som allerede var iverksatt i Finnmark. Den 4. oktober 1944 hoppet han sammen med soldater fra Kompani Linge ut i fallskjerm over Hardangervidda for å lede Operasjon Sunshine i Telemark.

Den 11. mars 1945 hadde gruppen tatt lensmannen, Torgeir Lognvik, til fange da de fryktet at gruppen kunne ha blitt avslørt. Under avhør av lensmannen i en hytte på Syrebekkstølen kom broren til lensmannen, Johans, og skjøt lensmannen fri. Både Tronstad og Gunnar Syverstad ble drept i oppgjøret. Broren til lensmannen hadde funnet frem ved å følge sporene til hytta, og da han kom frem var det ikke vakthold der. Motstandsmannen Jon Landsverk og Einar Skinnarland gjemte likene i et vann like ved, men de ble funnet av tyskerne og ble fotografert og brent dagen etter.

Rettssak og minnesmerker[rediger | rediger kilde]

Lensmannen ble i 1947 dømt til fem års fengsel for drapsforsøk, og broren fikk ti års fengsel for drap. En bauta til minne om agentene ble reist på Syrebekkstølen etter krigen. I Sandvika sentrum ligger Leif Tronstads plass, hvor kong Olav V avduket en bauta 8. mai 1973. Tronstad har også gitt sitt navn til Leif Tronstads veg i Trondheim og Professor Tronstads gate på Rjukan.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Tronstad ble høyt dekorert for sin innsats under andre verdenskrig. I statsråd den 7. mars 1947 ble han dekorert med Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd (post mortem).

Laquote.svgFor sitt arbeide som leder av "Sunshine" og underlagte operasjoner fortjener Major Tronstad den aller høyeste anerkjennelse.Raquote.svg

Fra innstillingen til Krigskorset med sverd[7]

Tronstad ble i tillegg tildelt Krigsmedaljen og Deltagermedaljen.[8] Videre ble han tildelt de britiske ordenene Order of the British Empire og Distinguished Service Order, den franske Æreslegionen, det franske Krigskorset og den amerikanske Frihetsmedaljen med bronsepalme.[9]

Utmerkelser
Krigskorset med sverd stripe.svg
Krigskorset med sverd
Krigsmedaljen stripe.svg
Krigsmedaljen
Deltagermedaljen stripe.svg
Deltagermedaljen
Order of the British Empire Member (Military) Ribbon bar.svg
Order of the British Empire
DSO stripe.svg
Distinguished Service Order
Legion Honneur Chevalier ribbon.svg
Ridder av Æreslegionen
Croix de guerre 1939–1945 stripe.svg
Croix de guerre
Medal of Freedom stripe bronsepalme.svg
Frihetsmedaljen med bronsepalme

Filmer og serier[rediger | rediger kilde]

I filmen Kampen om tungtvannet fra 1948 hvor flere av veteranene i aksjonen spilte seg selv ble Tronstad spilt av Øyvind Øyen. I TV-serien med samme navn fra 2015 ble Tronstad spilt av Espen Klouman-Høiner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 16727461m[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Norsk biografisk leksikon, oppført som Leif Hans Larsen Tronstad, Norsk biografisk leksikon ID Leif_Tronstad, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren», side(r) 185[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Studentene fra 1923 s. 391
  5. ^ L. Tronstad Optische Untersuchungen zur Frage der Passivität des Eisens und Stahls Maskinskrevet manuskript til forfatterens avhandling (dr.techn.) - Norges tekniske høiskole, Trondheim, 1931.
  6. ^ Per F. Dahl, Heavy Water and the Wartime Race for Nuclear Energy, s. 165, Taylor & Francis, London (1999). ISBN 978-0750-30633-1.
  7. ^ Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, s. 185.
  8. ^ Njølstad, Olav: Professor Tronstads krig. 9. april 1940-11. mars 1945, Oslo: Aschehoug, 2012, s. 429.
  9. ^ «Leif Tronstad: NTH-professoren som ble krigshelt» Arkivert 22. desember 2012 hos Wayback Machine., universitetsavisa.no, 20. desember 2012, besøkt 20. desember 2012.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]